Zomrel režisér Kachlík, natočil Princa Bajaju, trezorové filmy aj filmy poplatné režimu (VIDEO)

Ilustr. foto: Omediach.com Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 99 rokov zomrel dnes ráno filmový režisér Antonín Kachlík, ktorý natočil okrem iného rozprávku Princ Bajaja. Správu serveru Lidovky.cz potvrdil ČTK Jiří Srstka z agentúry Dilia. K najúspešnejším Kachlíkovým dielam patril film Ja, trúchlivý boh natočený podľa poviedky Milana Kunderu, film Pršalo im šťastie či snímky Bolo nás desať a Náš dedko Jozef. Niektoré Kachlíkove diela zo 60. rokov sa zaradili medzi trezorové filmy, neskôr točil prorežimné snímky.

 

Kladenský rodák, ktorý od mladosti tiahol k ľavicovej politike a počas vojny pôsobil v odboji, vyštudoval réžiu na pražskej FAMU. Svoj celovečerný debut Júnové dni natočil podľa vlastnej rovnomennej novely. Jeho ďalší film Bolo nás desať priviedol na plátno množstvo budúcich hviezd, napríklad Olgu Schoberovú aj vtedy už slávne duo Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Dve jeho snímky podľa kníh Jana Trefulku, Pršalo im šťastie a Tridsaťtri strieborných prepelíc, ​​sa nepáčili vtedajším cenzorom a skončili v trezore. Rovnaký osud stretol aj film Ja, trúchlivý boh.

Jeho rozprávka Princ Bajaja bola v roku 1971 ocenená na filmovom festivale v Benátkach. V roku 1982 bol na festivale v San Sebastiane ocenený jeho film Kúzelné dobrodružstvo natočený podľa románu Alaina Fourniera. Ceny sa dočkal aj za svoj dokumentárny film Čo bolo totálne nasadenie, ktorý natočil podľa vlastných zážitkov z vojny.

Kachlík natočil niekoľko politicky angažovaných, dobe poplatných snímok. Za komunistického režimu patril k oceňovaným tvorcom, dostal napríklad Rád práce a bol laureátom štátnej ceny Klementa Gottwalda.

V rokoch normalizácie natočil životopisný film o komunistickom vodcovi Klementovi Gottwaldovi Dvadsiaty deviaty, za ktorý je dodnes kritizovaný. Miloš Forman vo svojich pamätiach píše, že keď prišiel do Prahy natáčať Amadea, režiséri Kachlík, Jiří Sequens a Jaroslav Balík proti tomu protestovali.

Kachlík v rokoch 1971 až 1992 vyučoval filmovú réžiu na FAMU. K jeho žiakom patrili napríklad Zdeněk Troška, ​​Karel Smyczek, Jitka Nemcová a Vladimír Merta. Napísal a vydal celkom päť kníh, posledný z nich bol v roku 2003 nerealizovaný scenár Ako sa narodil Švejk a zomrel Hašek. Vychádza z teórie, že Jaroslav Hašek bol v Lipnici otrávený ruskými belogvardejcami.