Zlatú palmu v Cannes získal Trojuholník smútku

Zlatú palmu v Cannes získal Trojuholník smútku Triangle of Sadness

Zlatú palmu pre najlepší film na tohtoročnom 75. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes získal film Triangle of Sadness (Trojuholník smútku) švédskeho režiséra Rubena Östlunda. Švéd získal Zlatú palmu už druhýkrát, tentoraz za satirický film o triednych vzťahoch a západnej spoločnosti. O výsledkoch usporiadateľ festivalu informoval na twitteri.

Druhú najprestížnejšiu cenu Grand Prix získali Francúzka Claire Denisová za film Stars at noon a najmladší účastník súťaže Belgičan Lukas Dhont za film Blízko (Close).

Cenu za réžiu si odnáša Juhokórejčan Pak Čchan-uk za snímku Heeojil gyeolsim (Decision to leave).

Cenu za najlepší herecký výkon získala Zar Amír Ebrahímíová pôvodom z Iránu za rolu vo filme Holy Spider (Les Nuits de Mashhad). V snímke podľa skutočných udalostí o viacnásobnom vrahovi, ktorý sa zameriava na sexuálne pracovníčky v iránskom meste Mašhad, si zahrala novinárku. Herečka žije od roku 2008 vo Francúzsku, pri preberaní ceny poďakovala, že ju krajina prijala, uviedla AFP.

Najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe podľa poroty podal Song Kang-ho z Južnej Kórey vo filme Beurokeo (Broker) o rodine, ktorá sa snaží nájsť nový domov pre opustené dieťa. Päťdesiatpäťročný herec hral aj vo filme Parazit, ktorý vyhral Zlatú palmu pred tromi rokmi.

O hlavnú cenu sa tento rok v Cannes uchádzalo celkom 21 snímok. O víťazoch rozhodovala porota, ktorej predsedal francúzsky herec Vincent Lindon.

V sekcii Cannes Classics bola uvedená snímka Věry Chytilovej Sedmokrásky v digitálne reštaurovanej podobe.