Na filmovom festival v Cannes bude Slovensko reprezentovať film Chlieb náš každodenný

Na filmovom festival v Cannes bude Slovensko reprezentovať film Chlieb náš každodenný Foto: SFÚ

V programe Medzinárodného filmového festivalu v Cannes bude v jeho jubilejnom 75. ročníku Slovensko reprezentovať študentský film Chlieb náš každodenný (2021) Alice Bednárikovej. Uvedený bude v sekcii La Cinef, ktorá je zameraná na podporu mladej generácie filmových tvorcov.

 Festival v Cannes sa uskutoční v termíne od 17. do 28. mája, súbežne sa uskutoční aj filmový trh Marché du Film, kde bude slovenská kinematografia tiež zastúpená.

Súťažná sekcia La Cinef je príležitosťou pre mladých tvorcov predstaviť svoje diela medzinárodnému publiku prestížneho festivalu. Film Chlieb náš každodenný zobrazuje tri generácie pod jednou strechou, ktorých pokojné nažívanie rozbúri návšteva vnučky. V tichej spoločnosti Boha a alkoholu rodina z južného Slovenska rozpletá svoju tragicko-komickú minulosť a (takmer) zamlčané tajomstvá.

Chlieb náš každodenný je jedným z mála slovenských titulov, ktorým sa v histórii festivalu podarilo prebojovať do výberu sekcie študentských krátkych a stredometrážnych filmov La Cinef (predtým Cinéfondation). „Zúčastniť sa festivalu v Cannes je pre mňa a celý štáb veľká pocta,“ hovorí Alica Bednáriková, študentka Vysokej školy múzických umení. „Verím, že sa nám jej dostalo aj vďaka tomu, aký obrovský kus práce sa za filmom skrýva. Osobne tomu stále úplne neverím a asi si to uvedomím až na mieste. Zatiaľ sa len teším a dúfam v hladký priebeh premietania filmu,“ dodala.

V minulosti bol v sekcii Cinéfondation za svoj film Pandy (2013) ocenený napríklad mladý slovenský režisér Matúš Vizár.

Na festivale budú mať trhové projekcie dva ďalšie filmy - hraný film Čiapka (2022) Slobodana Maksimovića o dvoch odlišných deťoch a ich dobrodružnej nočnej ceste za Santom. A film Ako som sa naučila lietať (2022), ktorý režíroval Radivoje Andrić. Snímka hovorí o zdanlivo nudnej dovolenke dvanásťročnej dievčiny s dvoma starými dámami, ktorá jej obráti život úplne naruby.