Vo veku 82 rokov zomrel americký herec James Caan známy z filmu Krstný otec

Vo veku 82 rokov zomrel americký herec James Caan známy z filmu Krstný otec Reprofoto youtube movieweb

Vo veku 82 rokov zomrel americký herec James Caan známy napríklad z filmov Krstný otec alebo Misery nechce zomrieť. Informovala o tom agentúra Reuters.

 "S veľkým smútkom informujeme o tom, že Jimmy odišiel večer 6. júla. Rodina si váži prejavy lásky a srdcové prejavy sústrasti a prosí, aby ste v tejto ťažkej dobe rešpektovali jej súkromie," píše sa v tweete na Caanovom účte.

Caan dobyl Hollywood v 70. a na začiatku 80. rokov. Za rolu Sonnyho Corleoneho v snímke Krstný otec Francisa Forda Coppolu bol nominovaný na Oscara za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Potom s hraním náhle prestal, neobjavoval sa na verejnosti, trpel depresiami a zápasil so závislosťou na drogách. Vrátil sa na konci 80. rokov a vydobyl si uznanie za výkony vo filme Misery nechce zomrieť, Temné zákutia alebo Vianočný škriatok.

Caan sa narodil v židovskej rodine v newyorskom Bronxe ako syn mäsiara. Najprv sa chcel stať futbalistom, ale potom ho začalo priťahovať herectvo, keď sa na univerzite stretol s Coppolom. Zapísal sa potom do hereckej školy. Po menších rolách získal uznanie výkonom vo filme Red Line 7000 z roku 1965. O rok neskôr sa objavil po boku Johna Waynea vo westerne El Dorado. Pevnejšiu pozíciu v Hollywoode získal v Coppolovom filme Ľudia dažďa z roku 1969.

Do generácie amerických hereckých talentov sa definitívne zaradil v 70. rokoch, keď hral vo filme Gambler alebo komédii Freebie and the Bean. Caan je známy aj odmietnutými ponukami - ku ktorým patrí možnosť hrať vo filme Prelet nad kukučím hniezdom alebo Kramerová verzus Kramer.

Caan sa štyrikrát oženil a má päť detí, z ktorých syn Scott ho nasledoval do hereckej profesie. Mnoho ľudí z filmového sveta začalo posielať kondolencie, medzi nimi Rob Reiner, ktorý režíroval film Misery nechce zomrieť. "Tá správa ma veľmi zarmútila. Rád som s ním pracoval," napísal na tweete.