Vo veku 94 rokov zomrel autor znelky Jamesa Bonda (VIDEO)

Vo veku 94 rokov zomrel autor znelky Jamesa Bonda (VIDEO) Foto z filmu James Bond

Vo veku 94 rokov dnes zomrel britský skladateľ Monty Norman, navždy spätý s filmovými dobrodružstvami Jamesa Bonda.

Norman pred 60 rokmi zložil pôvodnú znelku filmového agenta 007, ktorá v tej či onej podobe sprevádzala všetkých 25 snímok série. Informácia o úmrtí sa objavila na Normanovej oficiálnej webovej stránke. Čiernobielu fotografiu usmievajúceho sa skladateľa sprevádza oznámenie: "So zármutkom prinášame správu, že Monty Norman 11. júla 2022 zomrel po krátkej chorobe."

Normanovo najznámejšie dielo vzniklo pre prvý film z bondovskej ságy Dr. No z roku 1962 so Seanom Connerym v hlavnej úlohe. Producenti však s Normanovou verziou neboli úplne spokojní a nechali ju upraviť velikánom filmovej hudby Johnom Barrym, píše AFP. Preto sa rozšírila predstava, že autorom preslávenej zvučky je Barry, ktorý do svojej smrti v roku 2011 vytvoril hudobný sprievod pre asi desiatku filmov o Jamesovi Bondovi. Barry bol kedysi ako autor označený aj v britskom denníku Sunday Times, od ktorého potom Norman vysúdil odškodné vo výške 30.000 libier.

 

Skladateľ, ktorého rodné meno znelo Norman Noserovitch, sa narodil v Londýne do židovskej rodiny a svoju prvú gitaru dostal, keď mal 16, píše agentúra AP. Vystupoval s big bandy či po boku komika Bennyho Hilla, neskôr písal skladby pre britských rockových priekopníkov Cliffa Richarda a Tommyho Steelea a podieľal sa aj na niekoľkých muzikáloch.