Festival Cinematik pozná svojich víťazov (VIDEO)

Festival Cinematik pozná svojich víťazov (VIDEO) Foto: Cinematic/Daniel Dvorský

V nedeľu 18. septembra sa vo večerných hodinách skončil 17. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Aj tento rok boli neodmysliteľnou súčasťou festivalového programu aj súťažné kategórie. Medzi víťazmi sú zvučné mená aj talentovaný nováčik. Festivalové kiná odpremietali celkovo 104 celovečerných a krátkometrážnych filmov.

Cinematik má v programe dve hlavné súťaže.  Meeting point Europe predstavuje výber toho najlepšieho, čo sa za posledný rok objavilo na poli celovečerných európskych hraných filmov. O víťazoch rozhoduje odborná porota zložená z 13 filmových kritikov a kritičiek federácie FIPRESCI.

Medzi nominovanými boli aj viacerí držitelia prestížnych ocenení zo svetových festivalov či národní zástupcovia v súťaži o americké Ceny akadémie pre medzinárodné filmy. Porota Cinematiku za víťaza Meeting point Europe vyhlásila švédsku koprodukčnú snímku režiséra Rubena Östlunda Trojuholník smútku (Triangle of Sadness). Pár pracujúci v modelingu, Carl a Yaya, sa pohybuje vo svete módy a zároveň skúma hranice svojho vzťahu. Obaja sú pozvaní na luxusnú plavbu so superbohatými pasažiermi, ruským oligarchom, britskými obchodníkmi so zbraňami a svojráznym kapitánom, alkoholikom, ktorý cituje Marxa. Spočiatku sa všetko zdá byť ako z Instagramu. No po búrke sa Carl a Yaya ocitnú na opustenom ostrove so skupinou miliardárov a upratovačkou z lode. Hierarchia sa obráti naruby a moc už nič neznamená.

Cenu divákov získal slovenský dokumentárny film Katedrála režiséra Denisa Dobrovodu. Po vylúčení z kláštora sa 28-ročný španielsky mních Justo Gallego rozhodne venovať svoj život Bohu tým, že postaví katedrálu v zabudnutej dedine Mejorada del Campo pri Madride. Nasledujúcich 60 rokov strávi stavbou kostola veľkého ako Sagrada Familia takmer bez pomoci a bez akejkoľvek znalosti architektúry. Pracuje zväčša sám, s použitím odpadu a recyklovaných materiálov a bez súhlasu ostatných dedinčanov, ktorí ho považujú za blázna.

Víťazom hlavnej ceny, Ceny Literárneho fondu Cinematik.doc, sa stal Martin Palúch s titulom Odpočítavanie – Posledný film Ivana Palúcha.

Porota, v ktorej zasadli slovenský kameraman Norbert Hudec, maďarský režisér Gyula Nemes a česká producentka Alice Tabery, film hodnotila vyjadrením: „Snímka čisto filmovým jazykom odhaľuje jeden ľudský osud a širšie dejiny Československa cez postavy, ktoré v našej kinematografii Ivan Palúch stvárnil. Zároveň dúfame, že to nebude posledný film Martina Palúcha.“

Cenu primátora mesta Piešťany získala Zuzana Piussi za dokumentárnu snímku Očista, ktorá cez konkrétne príbehy, týkajúce sa sudcov, podnikateľov či bežných ľudí, tematizuje dôsledky straty spravodlivosti zo slovenského života, čo je fatálne pre celý štát aj demokratický systém. „Porota ocenila odvahu a angažovanosť, ktorú film Očista prináša. Jednou z úloh dokumentaristiky je upozorňovanie na celospoločenské problémy a snaha o ich riešenie,“  píše v tlačovej správe Cinematic.

Ocenenie Rešpekt je už dlhé roky súčasťou programového a dramaturgického zámeru festivalu Cinematiku. Medzinárodný filmový festival Cinematik sa rozhodol tento rok prejaviť uznanie jednej z najvýznamnejších francúzskych režisérok súčasnosti - Lucile Hadžihalilović. Cenu Rešpekt jej umelecký riaditeľ festivalu Vladimír Štric odovzdal počas slovenskej premiéry jej najnovšieho filmu – Ucholak (Earwig).