Lidl reaguje na tzv. šokujúce video o zelenine a ovocí z Lidl

Lidl reaguje na tzv. šokujúce video o zelenine a ovocí z Lidl Reprofoto youtube/7air TV

„Video je z nášho pohľadu vo viacerých bodoch zavádzajúce a vysoko tendenčné," reaguje Lidl.

 


Minulý týždeň sa začalo na sociálnych sieťach na Slovensku aj v ČR šíriť video z YouTube od amatérskeho záhradkára, ktorý cez istý tester testuje zeleninu a ovocie z Lidla.

 

Video sa začína vetou: "Vážení občania, zdieľajte toto video. Tu už ide pravdepodobne o životy a zdravie všetkých nás!" Sám autor sa nepredstavil ani vo videu neukázal. Berie do rúk jednotlivé kúsky ovocia a zeleniny a ukazuje na kameru hodnoty na testeri. Už na prvý pohľad je zrejmé, že testovanie nerobí odborník. Viacerí čitatelia ho upozorňujú, že to robí nevhodne, že miera hodnoty nie v častiach, ktoré sa jedia, ale v šupke, alebo hlúbiku, dokonca pri brokolici nedal dole ani fóliu. „Celý ten test by som absolútne nebrala vážne. Pozrela som si oficiálne videá používania toho prístroja a on to používa totálne zle a zavádza ľudí... Je jasné že koreň tej zeleniny a ovocia tých nitrátov bude mať veľa, ale jedávate koreň kapusty, alebo šupku z banánu?" upozorňuje na facebooku napríklad čitateľka Mária.

Autor doteraz zverejňoval amatérske videá zo záhrady, tie mali niekoľko desiatok zhliadnutí. Video o Lidli označené ako „šokujúce" má už takmer 200 tisíc zhliadnutí.

Na desaťminútové video reaguje Lidl vyhlásením, v ktorom kritizuje neodborný spôsob testovania ich výrobkov. „Čo sa týka samotného videa, je dôležité spomenúť, že pri štandardných testoch musí byť vzorka homogenizovaná. Znamená to, že test nemôže byť vykonaný iba na jednej časti tovaru. Meranie údajov na jedinom mieste, ako v predmetnom videu v hlúbiku kapusty, a následné vyvodzovanie akýchkoľvek záverov nemá žiadnu výpovednú hodnotu," píše vo vyhlásení Lidl.

Celé vyhlásenie Lidla:

 

Odporúčame aj: Stanovisko ŠVPS k tzv. šokujúcemu videu o dusičňanoch v zelenine z Lidla