V Hospodárskych novinách vyšiel kontroverzný inzerát Tureckého veľvyslanectva

V Hospodárskych novinách vyšiel kontroverzný inzerát Tureckého veľvyslanectva Reprofoto HN Omédiách.com

Takýto inzerát sa do novín dostať nemal, reaguje riaditeľ vydavateľstva.

 

 

V Turecku si tento týždeň pripomínajú prvé výročie neúspešného pokusu o zvrhnutie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Po neúspešnom pokuse o prevrat začali v krajine čistky. Vo väzení skončilo okolo 50 tisíc osôb a o prácu buď prišlo, alebo bolo suspendovaných 150 tisíc osôb. Čistky sa robia medzi štátnymi zamestnancami, učiteľmi, sudcami, vojakmi, policajtmi aj novinármi, desiatky slobodných médií bolo zrušených. Mnho ľudi si nemôže nájsť prácu ani v zahraničí, keďže im zadržiavajú pasy.

V Hospodárskych novinách dnes vyšiel čierny inzerát s tureckou vlajkou oslavujúci potlačenie prevratu v Turecku. Inzerát, ktorý si objednalo Turecké veľvyslanectvo na Slovensku, ospevuje nedemokratický režim v Turecku.

„Pred rokom večer 15. júla 2016 turecký národ zvíťazil nad pokusom o prevrat a zachránil demokraciu," píše sa v inzeráte na tretej strane Hospodárskych novín. „Odvtedy je Turecká republika, so silným politickým konsenzom o očistení svojich štátnych inštitúcií od zvyškov tejto teroristickej organizácie, stabilnejšia, odolnejšia a silnejšia... Tí, ktorí pri nás stoja v týchto ťažkých časoch, uvidia, že turecký národ nikdy nezabúda na svojich priateľov. Slovensko bolo opäť medzi týmito národmi," píše sa v inzeráte.

Reprofoto HN Omédiách.com

Odporúčame aj: V Turecku zatkli režiséra filmu o Erdoganovi

Podľa riaditeľa vydavateľstva Mafra Slovakia, ktoré vydáva HN, Vladimíra Mužíka takýto inzerát sa do novín dostať nemal. „Inzerát považujeme za chybu," povedal v reakcii pre Omédiách.com. „Človek občas nie je hrdý na niektorých svojich zamestnancov. V tomto prípade došlo k chybe na viacerých úrovniach," dodal s tým, že peniaze veľvyslanectvu za inzerát vrátia. „Budem rád, ak si Turecko bude riešiť svoje vnútorné spory mimo Hospodárskych novín," dodal.

Vysoký komisár OSN v máji upozornil na porušovanie ľudských práv a šírenie ovzdušia strachu.