Billa dala stopku časopisu Zem a Vek, Kaufland a Tesco ho budú ďalej predávať

Billa dala stopku časopisu Zem a Vek, Kaufland a Tesco ho budú ďalej predávať Foto: FB Zem a Vek

Časopis Zem a Vek, ktorý šíri rôzne konšpirácie, články s rasistickým či xenofóbnym podtextom, hoaxy... ponúkajú aj niektoré obchodné reťazce. Našli sme ho napríklad na pultoch Tesca, Kauflandu či Billy.


Billa sa po kritike na facebooku rozhodla časopis od budúceho mesiaca nepredávať. Naopak Kaufland a Tesco tak neplánujú urobiť.

Urobila tak po kritike zákazníka – blogera Jakuba Godu.

„Tento plátok mi nevadí preto, že jeho redaktori majú iný názor, ako mám ja (takých je kopec a je mi to jedno), ale preto, že šíri antisemitizmus, nebezpečné konšpiračné teórie a hoaxy,“ napísal Goda na facebookovú stránku Billy. Špeciálne upozornil na „medicínske nezmysly o rakovine, ktorými ohrozuje zdravie aj vašich zákazníkov, klasické bludy ako chemtrails, HAARP, výmysly o škodlivosti očkovania, antisemitizmus v článku "Klin židov medzi Slovanmi", za ktorý bolo na autora Tibora Rostasa podané trestné oznámenie. Polícia pri prehliadke jeho domu našla 16 strelných zbraní.“

Goda upozornil, že ak sa medzi tlačoviny, ktoré ponúka Billa, dostane takáto mimoriadna nekvalita, ako má potom ako zákazník dôverovať napríklad ich mliečnym alebo živočíšnym produktom?

Od zverejnenia jeho statusu uplynulo 9 dní.

Dnes 18. 6. admin FB stránky Billa Godovi takto odpovedal:

 

Odporúčame aj: Redaktor Zem a Vek zábery z filmu vydáva za zinscenované obete útoku v Sýrii

Peter Hajdin zas kritizoval Zem a Vek na pultoch obchodného reťazca Tesco: „Zarazilo a znepokojilo ma, keď som dnes vo Vašej predajni zistil, že predávate časopis Zem & Vek, ktorý šíri konšpiračné teórie, antisemitské postoje a podobné vyslovene spoločensky škodlivé a nebezpečné myšlienky. Považujem to za veľmi zlý signál a nedobrý príklad zo strany takého veľkého predajcu, ako je Váš reťazec. Ocením, keď sa rozhodnete podobné médiá stiahnuť z predaja. Kým sa tak nestane, budem nakupovať inde a na túto skutočnosť budem upozorňovať aj svojich blízkych,“ napísal Hajdin na facebookovú stránku Tesca.

Odporúčame aj: Billa sa dištancuje od falošného profilu, ktorý sa vyjadruje v jej mene

Tesco sa nechystá konšpiračný časopis stiahnuť z predaja.

Adminu FB stránky Tesca Hajdinovi odpovedal takto:


Aktualizácia o stanovisko Kauflandu 20.6: "Spoločnosť Kaufland nepodporuje cenzúru tlače a ani obmedzenia slobody prejavu, preto momentálne nemá v pláne stiahnuť uvedené periodikum z predaja," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa Kauflandu Lucia Langová.