Zverejnili rebríček najviac šírených dezinformácií v oblasti zdravotníctva (VIDEO)

Zverejnili rebríček najviac šírených dezinformácií v oblasti zdravotníctva (VIDEO) Reprofoto Youtube RBH

Lekári a farmaceutické firmy taja liek na rakovinu, zázvor je účinnejší ako chemoterapia, instantné rezance môžu spôsobiť infarkt. To sú podľa analýzy televízie NBC News niektoré zo zdravotníckych dezinformácií, ktoré mali minulý rok na internete najväčší dosah.

NBC News zostavila zoznam 80 článkov z kategórie "fake news" o zdraví, ktoré na rôznych internetových platformách nazbierali každý najmenej 25.000 zdieľaní, komentárov a reakcií. Päťdesiatka tých "najúspešnejších" si spolu pripísala viac ako 12 miliónov interakcií.

Autori analýzy dospeli k záveru, že najpopulárnejšie boli v uplynulých 12 mesiacoch manipulácie týkajúce sa rakoviny a liečby tejto choroby. Rebríčku dominuje aprílový článok z webu Natural News s titulkom: "Rakovinový priemysel nehľadá liek, je príliš zaneprázdnený zarábaním peňazí". Text, ktorého autor obviňuje bližšie nešpecifikovaný spolok lekárov, vládnych agentúr a výrobcov liečiv zo zatajovania lieku na rakovinu, nazbieral celkovo 5,4 milióna interakcií, pričom najväčší úspech mal na facebooku. Web Natural News mal na sociálnej sieti skoro tri milióny fanúšikov, než bola jeho stránka v júni zrušená za šírenie "zavádzajúcich a nepresných informácií".

Veľký ohlas mali aj články, ktoré odporúčali marihuanu ako liek na rakovinu, v podobnom kontexte boli propagované datle, baza, najrôznejšie bylinky, cesnak či šťava z listov papáje. Viac ako 800.000 interakcií vygenerovala falošná správa o tom, že zázvor je pri liečbe rakoviny "10.000 krát účinnejší ako chemoterapia".

Odporúčame aj: Majiteľku ústavu, kde radia rakovinu vykadiť či liečiť milencom, zavolali ako odborníčku do Telerána

Okrem rakoviny boli častým motívom zdravotníckych dezinformácií tiež účinky vakcín či fluoridov, pričom v niektorých prípadoch podľa NBC News falošné správy zatienili dôveryhodné spravodajstvo. "Dezinformácie o zdraví boli tento rok veľkou témou. Sociálne médiá pod tlakom zo strany zákonodarcov, odborníkov a aktivistov menili svoje pravidlá s cieľom zakázať alebo obmedziť šírenie nepravdivých tvrdení o zdraví, ktoré viac ako desať rokov neboli obmedzované," upozorňuje americká televízia.

Napríklad Youtube v januári oznámil, že bude používateľom menej odporúčať videá o "podvodných zázračných liekoch na závažné ochorenia". Podľa septembrovej reportáže BBC však algoritmus platformy stále taký obsah propagoval, pričom sa pri videách zobrazovali reklamy na rôzne značky. Sociálna sieť Instagram zasa ohlásila ťaženie proti "hashtagom" používaným na šírenie dezinformácií o očkovaní, o "pokrokoch" v tejto súvislosti hovoril aj Facebook.

Odporúčame aj: Pomocou skrytej kamery ukázali, ako fungujú podvodní liečitelia rakoviny

Najnovšie spoločnosť Marka Zuckerberga zakročila proti sérii zavádzajúcich reklám, ktoré sa snažili spájať istý liek na prevenciu vírusu HIV so závažným poškodením kostry a obličiek. O prípade informoval denník The Washington Post, podľa ktorého Facebook reagoval na záplavu apelov zo strany aktivistov, odborníkov a vládnych činiteľov. Tí sa obávali vytvorenia podhubia pre "krízu verejného zdravia".

Hoci prvé varovanie prišlo už v septembri, sociálna sieť prijala opatrenia až na konci minulého týždňa. V tichosti začala niektoré z reklám označovať za obsah porušujúce jej pravidlá. Oznámenia boli pravdepodobne platené stránkami napojenými na právnikov, ktorí žalujú výrobcu daného lieku za údajnú ujmu spôsobenú klientom. Podľa WP reklamy nazbierali milióny prezretí a mnohé z nich zadávatelia deaktivovali ešte pred zásahom administrátorov.