Print this page

O milióny na investigatívu má záujem Rostás, ozval sa aj Rafaj (VIDEO) FB T. Rostás, R. Rafaj

Kým šéfredaktori médií, ktoré robia investigatívu, štátne peniaze na odhaľovanie korupcie odmietajú, prihlásili sa konšpirátori, ktorí žiadajú naliať štátne peniaze do „alternatívy.“

Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič prišiel v stredu s nápadom, ako ustrážiť, aby na ministerstvách a pri verejných obstarávaniach nedochádzalo ku korupcii. Chce, aby to robili investigatívni novinári.
Navrhol vytvoriť pre investigatívnych novinárov fond zo štátneho rozpočtu, do ktorého by šlo ročne približne 10 miliónov eur.
Investigatívnu žurnalistiku robia na Slovensku hlavne novinári z denníka SME, N, Aktuality.sk a od minulého roka funguje aj Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Šéfredaktori týchto médií ponúkané peniaze odmietli, tvrdia, že novinári musia byť nezávislí a na kontrolu má vláda políciu a súdy.

Odporúčame aj: Komentár Miroslavy Kernovej: Štátom platených investigatívcov sme už mali a vieme ako dopadli

Prví záujemcovia sa už hlásia

Záujem o peniaze prejavil Zem a Vek Tibora Rostása, ktorý v minulosti pýtal peniaze v Moskve na proruskú propagandu. „Ak sa takýto fond naozaj zriadi, redakcia Zem&Vek sa bude o finančnú podporu uchádzať, hoci to bolo práve Matovičovo OĽANO, ktorého predstaviteľ Jozef Viskupič zakázal požičiavanie nášho časopisu v knižniciach Trnavského kraja, čím prispel k obmedzovaniu nezávislej tlače,“ píše Zem a Vek, ktorý pravidelne šíri klamstvá, dezinformácie, proruskú propagandu. Vykráda iné médiá a šíri nebezpečné medicínskych nezmysly, ktoré vážne ohrozujú zdravie ľudí, ale aj šíri antisemitizmus a klamstvá spochybňujúce členstvo SR v Európskej únii a NATO. 

"Mohli by sme byť teda skutočne objektívnou zárukou kontroly mocenských kruhov," píše web Tibora Rostása. Ten je neprávoplatne odsúdený za rozširovanie extrémistických materiálov a hanobenia rasy a národa, ktorého sa mal dopustiť v článku Klin Židov medzi Slovanmi. Problémy s políciou mal Rostás aj v roku 2015, keď opitý s pištoľou v ruke vystrájal na akcii pre deti.

Videozáznam ako Rostás v Moskve žiadal o financie výmenou za šírenie proruskej propagandy a ovplyvňovanie verejnej mienky:

Zem a Vek napríklad pri kauze vietnamského občana bol obhajcom krokov Roberta Kaliňáka a strany Smer. Ale aj šíril články webu ďateľ.sk, v ktorých sa bývalý SISkár Peter Tóth snažil kompromitovať novinárov, ktorí kritizovali Mariana Kočnera.

Ozval sa aj neúspešný kandidát na poslanca SNS a bývalý podpredseda tejto strany Rafael Rafaj, ktorý prispieva na pochybný web napalete.sk či Extra plus. „Pán budúci premiér. Skúste nám odpovedať, či budú mať nárok na váš milionársky desiatok aj alternatívne slobodné nezávislé médiá, portály alebo inštitúty ako napr. Hlavné správy, Kulturblog, Slobodný vysielač, Extra plus, Infovojna, Napalete, Zem a vek, Inštitút národnej politiky a ďalšie, ktoré uverejňujú pre mainstream nepríjemnú investigatívu,“ napísal pre web napalete.sk Rafaj, podľa ktorého „ podpora nezávislej žurnalistiky pre alternatívne médiá“ by stála za úvahu. Veď ide o posilnenie názorovej plurality, ktorú globalizácia a unifikácia mediálnych výstupov hlavného prúdu doslova dusí a ničí,“ dodal.