Štátom platených investigatívcov sme už mali a vieme ako dopadli

Štátom platených investigatívcov sme už mali a vieme ako dopadli Foto: RTVS

Igor Matovič dnes prišiel s nápadom, ako ustrážiť, aby na ministerstvách a pri verejných obstarávaniach nedochádzalo ku korupcii. Chce, aby to robili investigatívni novinári. Tí to pritom robili a stále robia - na väčšinu korupčných škandálov na ministerstvách či pri obstarávaniach upozornili práve novinári.

 Matovič chce vytvoriť fond zo štátneho rozpočtu, ktorý by takýchto investigatívnych novinárov platil, aby títo novinári kontrolovali štátnych úradníkov.

Na prvý pohľad to nie je zlý nápad. Peniaze od štátu, čiže od ľudí, pôjdu pre investigatívnych novinárov, a tí zas budú kontrolovať nakladanie s verejnými financiami. Úplne čisté, priehľadné, žiaľ, na Slovensku neuskutočniteľné.

Takýto model na Slovensku už roky máme - verejnoprávne médiá. Výsledkom je slabá, politikmi pravidelne zneužívaná RTVS a TASR a dlhoročnú skúsenosť, že čo je štátom platené je politikmi často zneužívané.

TASR, platená zo štátneho rozpočtu, v minulosti poslúžila Vladimírovi Mečiarovi a potom Andrejovi Dankovi.

Podrobnosti: Rezník vypomáha Dankovi do poslednej chvíle, pchá ho aj tam, kde už nepatrí

RTVS, ktorú si platíme zo štátneho rozpočtu a aj priamo cez koncesionárske poplatky, má na kontrolu politikov veľa priestoru - spravodajstvo, publicistiku a dokonca aj investigatívnu reláciu Reportéri. Pozerať sa na prsty politikom ju zaväzuje aj zákon. Prax je však taká, že bývalá vláda si na čelo RTVS zvolila poslušného Jaroslava Rezníka, do kontrolnej rady tiež svojich ľudí a investigatívu v RTVS má pod palcom bývalý hovorca ministerstva, ktoré patrilo SNS. Prvé čistky v RTVS po príchode Rezníka boli práve v Reportéroch, reláciu kontroluje bývalý šéf tlačového oddelenia ministerstva SNS a bežní diváci ani netušia, kedy sa táto relácia vysiela a čo robí.

Nezávislí investigatívni novinári vedia fungovať aj bez toho, aby im politici schvaľovali peniaze. Stačí, ak budú na to budú slušné podmienky – dobrý tlačový zákon, ochranu pred vyhrážkami ľudí ako Marian Kočner či bláznami ako Martin Daňo ale aj to, že politici nebudú znevažovať ich prácu neustálymi útokmi, ako to dlhé roky robil Robert Fico.

Odporúčame aj: O milióny na investigatívu má záujem Rostás, ozval sa aj Rafaj (VIDEO)

Fond síce nie je dobrý nápad, no pozitívom je, že Matovič vyslal jasný signál, že prácu investigatívnych novinárov si váži. Teraz stačí urobiť všetko preto, aby RTVS, ktorá môže tiež robiť kvalitnú investigatívu za verejné zdroje, riadili odborníci, ktorí by nemali byť volení v parlamente. Pomôcť nezávislým súkromným médiám sa dá napríklad aj tak, že štát zákonom odstráni reklamný smog z ulíc, čím sa prelejú peniaze z reklamy prelejú aj do médií.