Minister upozornil na 5 hlavných dezinformácií, ktoré konšpirátori podsúvajú aj na Slovensku (VIDEO)

Minister upozornil na 5 hlavných dezinformácií, ktoré konšpirátori podsúvajú aj na Slovensku (VIDEO) Reprofoto Facebook TV Denník N

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok dnes na tlačovej besede ostro odsúdil dezinformačnú kampaň, ktorá sa šíri v súvislosti so situáciou v Bielorusku a ktorej cieľom je spochybniť hodnoty západu a demokracie.

Korčok upozornil, že tak ako sa šíri nespokojnosť a protestné hnutie, tak sa paralelne šíri cielená propaganda, dezinformácie a intenzívne sa do šírenia tejto propagandy zapája široká konšpiračná scéna.
Štandardné médiá posunuli udalosti v Bielorusku do pozornosti verejnosti, takže prvú nevyhnutná časť kampane si nemusia odrobiť sami. Profesionálni dezinformátori majú radi, keď im témy spopularizujú seriózne médiá, oni najradšej fungujú ako paraziti, upozorňuje MZV.

"Konšpirácie o motívoch protestov a označovanie státisícov Bielorusov a Bielorusiek za fašistov, gaunerov, narkomanov sú výsmechom a ponižovaním ľudí, ktorí vyšli do ulíc na protest proti sfalšovaným voľbám a proti brutalite bezpečnostných zložiek. Znovu ide o osvedčený model. Prostredníctvom spochybňovania ľudí spochybňujete demokratické hodnoty a princípy, za ktoré títo ľudia demonštrujú,“ upozorňuje minister, ktorý poukázal na 5 najvypuklejších dezinformácií.

 

5 hlavných línií dezinformačných kampaní o Bielorusku:

PRVÁ LÍNIA DEZINFORMÁCIÍ: MAJDANIZÁCIA ako nálepka, že občianske protesty sú vraj riadené zo zahraničia. Obľúbený dezinformačný (a konšpiračný) model. V Bielorusku pritom ide o neriadené protesty, prakticky bez politických lídrov, po celej krajine, okrem námestí už aj v kľúčových odvetviach hospodárstva, v samospráve a štátnych médiách. Protestujú zamestnanci štátnych podnikov, robotníci, stavbári, zdravotníci, starí, mladí, a pridávajú sa aj príslušníci milícií, vojaci a policajti, pracovníci súdov. Počty demonštrantov sa pohybovali v stovkách tisíc, okrem historicky nevídaných masových demonštrácií v Minsku ľudia denne, pravidelne a po tisícoch demonštrujú po celej krajine.

DRUHÁ LÍNIA DEZINFORMÁCIÍ: opakovanie VÝMYSLOV ÚRADUJÚCEHO PREZIDENTA LUKAŠENKA O AKTIVIZÁCII NATO na hraniciach Bieloruska. Totálny výmysel a “príkladné” papagájovanie hlúpostí, ktoré si vymyslel režim po niekoľkých dňoch protestov, zaskočený ich masovosťou. Prítomnosť spojeneckých vojakov, vrátane slovenských, v Pobaltí a Poľsku nie je odôvodnená súčasnými udalosťami v Bielorusku, ale kvôli tomu, čo sa udialo na Ukrajine v roku 2014.

TRETIA LÍNIA DEZINFORMÁCIÍ: vraj ide o PREVRAT ZÁPADU, ktorý si chce vytvoriť z Bieloruska, ako inak, KOLÓNIU. Pravda je pritom taká, že demonštrácie v Bielorusku nepožadujú pripojenie k euroatlantickým štruktúram ani k NATO. Na protestoch nevejú európske, ale bieloruské vlajky. Demonštranti žiadajú najmä zopakovanie zmanipulovaných volieb, koniec násilia a súčasného režimu. Bodka. A o ničom inom nehovoríme ani my, predstavitelia EÚ.
ŠTVRTÁ LÍNIA DEZINFORMÁCIÍ: protestujúci sú vraj PLATENÍ ZO ZAHRANIČIA. Toto na Slovensku šíria aj pochybné profily na tejto sociálnej sieti, ktoré sa vyznačujú slabou úrovňou štylistiky a gramatiky a používajú vymyslené rozhovory s nereálnymi ľuďmi, bez uvedenia zdroja, alebo iných dôkazov. Reálne: viete si predstaviť v prísne centralizovanom a kontrolovanom Bielorusku, aby niekto podplácal státisíce ľudí

PIATA LÍNIA DEZINFORMÁCIÍ: sú to VRAJ FAŠISTI, lebo symbolom protestov sa stala bieločervená vlajka. Tu sa zneužíva (pochopiteľná) neznalosť ľudí. Pravdou je, ze od roku 1991 do roku 1995 bola bieloruskou národnou vlajkou a aj svoju prvú inauguráciu vykonal prezident Lukašenko práve pod touto vlajkou.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.