EK: Nové správy online platforiem v boji proti dezinformáciám sú nedostatočné

EK: Nové správy online platforiem v boji proti dezinformáciám sú nedostatočné Reprofoto Facebook Marian Kotleba

Európska komisia dnes zverejnila tretí súbor správ o opatreniach prijatých signatármi Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií, ktorého cieľom je boj proti nepravdivým a zavádzajúcim informáciám súvisiacim s koronavírusom.

 Správy poskytujú prehľad o opatreniach, ktoré prijali online platformy v septembri. Tie sú ochotné zabezpečiť väčšiu transparentnosť v súvislosti so svojimi politikami a stratégiami na boj proti dezinformáciám súvisiacich s koronavírusom.

Správy však nie sú dostatočne podrobné a neukazujú dostatok informácií o vplyve týchto politík na zabezpečenie dostatočnej transparentnosti a verejnej zodpovednosti a na umožnenie konzistentného monitorovania, upozorňuje Európska komisia.

Vidieť to aj na sociálnych sieťach na Slovensku, kde často dezinformácie, napríklad od Mariana Kotlebu, patria medzi najzsieľanejšie informácie na facebooku.

Platformy každý mesiac predkladajú svoje správy na základe spoločného oznámenia z 10. júna 2020, ktorým platformy a príslušné odvetvové združenia prisľúbili zabezpečiť väčšiu zodpovednosť voči verejnosti a obmedziť dezinformácie na internete súvisiace s koronavírusom.

Dnešné správy sa zameriavajú na opatrenia prijaté v septembri 2020 signatármi kódexu: Facebook, Google, Microsoft, Twitter a TikTok. Cieľom Komisie je pripraviť komplexný prístup k boju proti dezinformáciám. Do konca roka preto predloží dve navzájom sa dopĺňajúce iniciatívy: európsky akčný plán pre demokraciu a balík predpisov o digitálnych službách.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.