Facebook zverejnil témy dezinformácií o COVID-19 a očkovaní, ktoré bude odstráňovať

Facebook zverejnil témy dezinformácií o COVID-19 a očkovaní, ktoré bude odstráňovať Ilust. foto youtube Phizer

„Rozširujeme svoje úsilie odstrániť nepravdivé tvrdenia na Facebooku a Instagrame o vakcínach proti COVID-19, a o vakcínach všeobecne počas pandémie,“ oznámil Guy Rosen, viceprezident pre integritu spoločnosti Facebook.

Od decembra sme odstránili nepravdivé tvrdenia o vakcínach proti COVID-19, ktoré odhalili odborníci na verejné zdravie. Teraz po konzultáciách s poprednými zdravotníckymi organizáciami vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) rozširujeme zoznam falošných tvrdení, ktoré odstránime, o ďalšie odhalené tvrdenia o koronavírusoch a o vakcínach. Patria sem napríklad tieto tvrdenia:
 
• COVID-19 je vytvorený človekom
• vakcíny nie sú účinné pri prevencii chorôb, pred ktorými majú chrániť
• je bezpečnejšie dostať túto chorobu ako dostať vakcínu
• vakcíny sú toxické, nebezpečné alebo spôsobujú autizmus 

Tieto nové opatrenie nám pomôžu pokračovať v boji proti dezinformáciám o vakcíne COVID-19 a ďalších vakcínach, dodal Rosen.

Doteraz boli nepodložené tvrdenia o vakcínach zakázané iba v platených príspevkoch, odstraňovanie obsahu s istými nepravdami o vakcínach proti COVIDU-19 Facebook ohlásil v decembri. Na dezinformácie o ostatných vakcínach sa naďalej vzťahovala staršie politika znižovania ich viditeľnosti, ktorá je založená na odsúvaní vybraného obsahu na nižšie pozície pri zostavovaní tzv. Hlavných stránok.

Facebook avizuje, že nové zásady začne presadzovať okamžite, s osobitným zameraním na stránky, skupiny a účty, ktoré porušujú tieto pravidlá, a v nasledujúcich týždňoch bude reštrikcie rozširovať. Skupiny, stránky a účty na Facebooku a Instagrame, ktoré opakovane zdieľajú spomínané dezinformácie, môžu byť úplne odstránené, upozorňuje Rosen.  

Zároveň spoločnosť oznámila, že pokračuje v zlepšovaní výsledkov vyhľadávania na oboch platformách. „Keď ľudia vyhľadávajú na Facebooku obsah súvisiaci s vakcínami alebo COVID-19, propagujeme príslušné, smerodajné výsledky a poskytujeme zdroje tretích strán, aby sme ľudí prepojili s odbornými informáciami o vakcínach.“ 

Na Instagrame bude v nasledujúcich týždňoch okrem zobrazovania smerodajných výsledkov aj sťažené vyhľadanie účtov, ktoré odrádzajú ľudí od očkovania.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.