Korčok: Vakcína Sputnik je nástrojom hybridnej vojny (VIDEO)

Korčok: Vakcína Sputnik je nástrojom hybridnej vojny (VIDEO) Foto: Facebook Ivan Korčok

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok už krátko po tlačovke Igora Matoviča, ktorý v pondelok večer vítal na košickom letisku vakcínu Sputník V, zverejnil kritické stanovisko.

Dnes Korčok krok premiéra kritizoval aj na tlačovej besede a ruskú vakcínu označil za nástroj hybridnej vojny, ktorý posmeľuje dezinformačnú scénu a prokremeľské sily. „Tento politický nástroj nás rozdeľuje doma i v zahraničí, prostredníctvom tohto nástroja sa znovu rozdeľuje Európska únia,“ povedal minister, ktorý si všimol aj to, ako ožil Andrej Danko. „Prekvapilo ma, akého šťastného som včera videl Andreja Danka. Naposledy som ho tak šťastného videl, keď bozkával kapitánske výložky,“ povedal. 

Korčok povedal, že nikdy nebol za to, aby sme posudzovali vakcínu podľa toho, z ktorej krajiny prichádza. „Rozhodujúcim kritériom je bezpečnosť a v EÚ sme sa dohodli, že o bezpečnosti rozhoduje EMA.“

„Nie je to dar, je to tovar, ktorý má svoju cenu,“ uviedol Korčok. Ak by Sputnik nebol politickým nástrojom, nevidí dôvod, prečo ruská strana nevyvíja aktivitu smerom k registrácii vakcíny v EÚ.



Igor Matovič slová Korčoka odmieta. „Je to úplne zbytočná politizácia vakcíny. Je to obyčajný liek, mohli by sme prestať rozmýšľať odkiaľ pochádza. Pre mňa je dôležité, aby sme nakúpili vakcínu, ktorú špičkový časopis označil za kvalitnú… Nepozerajme, z ktorej krajiny vakcína pochádza, ale na to, že zachraňuje životy,“ povedal Matovič.

Minister zároveň nevylúčil, že pre nákup Sputnika podá demisiu. Rozhodne sa po stretnutí s premiérom, prezidentkou a šéfom parlamentu.

„Potrebujem uistenie, že v našom zahraničnopolitickom smerovaní sa nič nemení,“ povedal.

Ministra prekvapilo aj to, keď videl premiéra na košickom letisku. „Považujem to za neadekvátny krok, dodnes si neviem vysvetliť, prečo bola nutná prítomnosť predsedu vlády práve pri prílete neregistrovanej vakcíny.“

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.