Polícia vypátrala ženu, ktorá na nahrávke šírila poplašné správy o napustených tyčinkách

Polícia vypátrala ženu, ktorá na nahrávke šírila poplašné správy o napustených tyčinkách Ilustr. foto: Omediach.com

Minulý týždeň polícia informovala o nahrávke, v ktorej neznáma žena tvrdí, že od 1. októbra sú všetky testovacie tyčinky "napustené covidom" na úmyselné šírenie ochorenia, očkovaní infikovaní pacienti sú potajomky liečení Ivermectinom a neočkovaní nie. Polícia označila nahrávku za poplašnú správu a po autorke vyhlásila pátranie.

Dnes polícia oznámila, že 8. októbra bola podozrivá osoba vypočutá, následne bola vyzvaná na dobrovoľné vydanie telefónu, výzve vyhovela a telefón vydala.

Na základe toho bolo ešte v ten deň vo veci začaté trestné stíhanie a pribratý znalec za účelom vypracovania znaleckého posudku, oznámila polícia. V toto prípade ide o podozrenie z prečinu šírenie poplašnej správy.

Audionahrávka, na ktorej ženský hlas šíril viacero hoaxov súvisiacich s aktuálnou covidovou epidémiou, sa šíril cez správy aj cez sociálne siete.

„Ide o mimoriadne nebezpečné falošné správy. Ženský hlas viackrát zdôrazňuje, že podľa jej zdrojov ide o fakty, z ktorých "spadla na riť". Opakované zdôrazňovanie, že tieto hoaxy sú pravdivé, môže tejto žene značne priťažiť, napísala polícia minulý týždeň na facebooku, keď žiadala ľudí o pomoc pri pátraní po majiteľke hlasu.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.