EÚ kvôli šíreniu dezinformácií zakáže Sputnik a televíziu RT

EÚ kvôli šíreniu dezinformácií zakáže Sputnik a televíziu RT Reprofoto RT

Európska únia kvôli šíreniu dezinformácií zakáže fungovanie Moskvou podporovanej stanice RT (Russia Today) a internetového serveru Sputnik. Oznámila to dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

 "Štátom vlastnená Russia Today a Sputnik a ich pridružené spoločnosti už nebudú môcť ďalej šíriť klamstvá, aby ospravedlnili Putinovu vojnu a zasievali rozkol v únii," uviedla šéfka EK. Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok spustil vojenskú operáciu proti susednej Ukrajine, ktorú Západ jednoznačne odsúdil a na Rusko uvalil tvrdé hospodárske sankcie.

Európska komisia podľa von der Leyenovej pracuje na tom, ako "mediálnemu stroju Kremľa" čo najskôr zabránili v šírení "toxických a škodlivých dezinformácií".

"Putin nechce len dobiť krajiny, chce dobiť aj ľudského ducha svojimi toxickými informáciami," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou EK šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. "Dnes robíme kľúčový krok a zatvoríme kohútik ruských informačných manipulácií v Európe tým, že zakážeme vysielanie RT a Sputniku v EÚ. Chytíme toho hada pod krkom," dodal Borrell.

RT čelí dlhodobo kritike, že šíri ruskú vládnu propagandu a protizápadné dezinformácie. Podobne je vnímaný štátny internetový server Sputnik, ktorý má mnoho jazykových mutácií vrátane češtiny s výrazným podielm čitateľov aj na Slovensku.