Fico zverejnil reakciu na to, že jeho meno zaradili na čierny zoznam šíriteľov proruskej propagandy

Fico zverejnil reakciu na to, že jeho meno zaradili na čierny zoznam šíriteľov proruskej propagandy Foto: Facebook Robert Fico

Medzi 75 osobami, ktoré ukrajinské Centrum proti dezinformáciám zaradilo na zoznam osôb, ktoré vo svete podporujú ruskú propagandu, je aj predseda Smeru Robert Fico. Na zozname, ktoré „propagujú naratívy v súlade s ruskou propagandou” figuruje okrem Fica napríklad aj francúzska politička Marine Le Pen či americký senátor Rand Paul, brazílsky exprezident Lula de Silva ale aj viacero novinárov a vedcov. Na zoznam upozornil web euroactiv.sk.

Centrum boja proti dezinformáciám je pracovným orgánom Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Na čiernom zozname sú pritom len dve osoby z Vyšehradského regiónu. Okrem Fica aj poľský historik a politológ Tomasz Jankowský.

Podľa Centra Fico tvrdí, že Ukrajina na rozdiel od Ruska neplní podmienky Minských dohôd; že sa nedá preukázať ruská zodpovednosť za konflikt na Ukrajine; a že západ by mal zrušiť sankcie voči Moskve.

Na zverejnenie mena na zozname reagoval Fico statusom na facebooku, v ktorom zamlčuje úlohu Ruska ako agresora vo vojne.

„Ukrajinský úrad pre dezinformácie ma vyhlásil za dezinformátora, lebo mám na rozdiel od slovenskej vlády iný názor na vojnu na Ukrajine. Presnejšie povedané, každý, kto má iný názor ako ukrajinský prezident, je zločinec. Taká je liberálna demokracia, aj na Slovensku. Keď máte iný názor, najskôr sa Vás snažia umlčať mediálne a kompromitovať, keď to nefunguje, tak Vás zatvoria.,“ napísal Fico.  „Na Ukrajine je vojna medzi USA a Ruskom a Ukrajina je pod absolútnou kontrolou USA. O tejto vojne Ukrajina, USA, Rusko, EÚ a osobitne slovenské médiá a vládni politici povedali toľko nepravdivých informácií, že z nej z pohľadu objektivity urobili jednu z najnedôveryhodnejších svetových udalostí. Nie som ani na strane USA, ani na Ukrajiny, či Ruska, som na strane Slovenska, zdravého rozumu a pravdy,“ dodal Fico.

Tvorcovia zoznamu delia osoby, ktoré sa na ňom ocitli, do troch skupín. Väčšina, až 60 percent z nich, má podľa nich „ospravedlňovať činy Ruska, hoci tvrdia, že sympatizujú s obyvateľmi Ukrajiny“. Ďalší buď otvorene podporujú myšlienky Putinovho režimu (20 percent), alebo ruskú agresiu odsudzujú, no stavajú sa proti dodávkam zbraní Ukrajine (20 percent).