Zeman je vraj ruským trójskym koňom v informačnej vojne

Zeman je vraj ruským trójskym koňom v informačnej vojne Foto: hrad.cz

Český prezident Miloš Zeman je podľa organizácie Európske hodnoty ruským trójskym koňom v informačnej vojne.

 

 

Organizácia to uviedla pri predstavení štúdie o českých dezinformačných weboch.

"Miloš Zeman v českom priestore hrá úlohu trójskeho koňa Ruskej federácie, kedy systematicky preberá a opakuje základné tézy pozície Kremľa. Opakovane je tak ruskou propagandou využívaný a vykresľovaný ako Putinov priateľ," uvádzajú závery štúdie, ktorú predstavil jej spoluautor Jakub Janda.

Ako príklad uviedol Zemanovo vyhlásenie, za ktorým má byť ruská propaganda, že ukrajinská vláda prijala jazykový zákon, ktorý tretine ukrajinských občanov znemožnil komunikáciu v ich materčine.

Zemanov hovorca výsledky štúdie v reakcii pre iDnes.cz označil za súčasť kampane proti Zemanovi. Podľa neho je boj s ruskou propagandou výnosným biznisom a zapochyboval aj o nezávislosti a financovaní organizácie Európske hodnoty. Na twitterovom účte uviedol, že na jej činnosť viac ako 350.000 korunami prispeli ministerstva školstva a zahraničia pod vedením ČSSD.

Organizácia Európske hodnoty sa podieľa na vládnom Audite národnej bezpečnosti. Jeho 11 odporúčaní počíta okrem iného so vznikom Centra terorizmu a hybridných hrozieb, ktoré bude mať za úlohu bojovať proti šíreniu nepravdivých informácií.

 

Viac o dianí v českých médiách: