Danko: Keď mi napíše Denník N, že som K.O..., tak to je trochu silná káva

Danko: Keď mi napíše Denník N, že som K.O..., tak to je trochu silná káva Reprofoto TA3

Predseda parlamentu Andrej Danko požaduje od Denníka N, aby okamžite stiahol karikatúru Cynickej obludy. Karikatúra však nie je na webe Denníka N, ale na webe Cynickej obludy.

 

 

Na karikatúre s názvom Ctihodný kapitán Danko je fotka predsedu parlamentu ako hovorí: „Občania, teraz keď poznáte moju hodnosť, môžete ma pokojne oslovovať Pán kapitán... A nie Hej, ty kokot, ako doteraz."
Cynická obluda takto reagovala na článok Denníka N o tom, že minister obrany za SNS povýšil Danka za kapitána

Zdroj:cynickaobluda.com

„Znesiem karikatúru na celú stranu, znesiem aj nevzdelanosť redaktorov, akým je pán Pataj, ktorý napíše, že som si o sedem stupňov polepšil hodnosť, a znesiem aj to, že jeden deň píše redaktor Denníka N o žltých vlakoch a druhý deň o armáde. Možno by som sa zamyslel, či nemajú nejakú špeciálnu úhradu od ľudí, ktorých ja kritizujem. Či už od RegioJetu či EPH," začal Danko s kritikou denníka na dnešnej tlačovej besede a pokračoval: „Ale určite verejne vyzývam Denník N k tomu, aby okamžite po skončení tejto tlačovej besedy stiahol z portálu Cynickej obludy fotografiu, kde je napísané, "už ma neoslovujte K.O..., už ma oslovujte kapitán Danko." Pretože sa dnes hanbím ísť domov k svojim synom. Dostal som túto fotografiu od môjho 15 ročného syna, ktorý sa dnes pýtal, či je normálne, aby v Slovenskej republike jeho otca oslovovali takým spôsobom," povedal Danko.

Od Denníka N chce aj odškodné: "Verejne vyzývam Denník N, aby mi oznámil sumu, ktorou mi prispeje za túto urážku, a ja sám osobne prispejem touto sumou pre pozostalých vojakov (z tragédie pri Hejciach – pozn.red.) a keď nie, budem sa o ňu súdiť...," povedal predseda parlamentu.


Denník N nevlastní web Cynická obluda, s obludou spolupracuje. Na svojom webe zverejňuje odkazy na niektoré vtipy z Cynickej obludy. Tento, ku ktorému má výhrady Danko, na Nku nebol, no bol aj na doméne cynickaobluda.dennikn.sk.

Autorom karikatúr aj vlastníkom webu Cynická obluda je Rado Ondřejíček. „Ku mne sa zatiaľ žiadna taká požiadavka nedostala," reagoval Ondřejíček pre Omédiách.com a upozornil, že „tento vtip nijakým spôsobom nevyšiel na Nku, je to len na Oblude."

"Denník N momentálne nemá nástroje, aby zasahoval do obsahu stránky Cynicka obluda, ktorá je prevádzkovaná nezávisle. S autorom sme hovorili a nevidí dôvod na stiahnutie karikatúry. Zvolený slovník neodráža hodnoty ani jazyk, ktoré by mali priestor v spravodajstve či komentároch Denníka N, avšak stránka, ktorá má priamo v názve, že je cynická a obludná, prirodzene pracuje s inými výrazovými prostriedkami," reagoval pre Omédiách.com Lukáš Fila z vedenia Denníka N. Akékoľvek podozrenia z ovplyvňovania obsahu absolútne odmieta. "Z úst druhého najvyššieho ústavného činiteľa predstavujú oveľa vážnejší zásah do práv, než akýkoľvek vtip," dodal Fila. 

V minulosti mali problém s karikatúrami viacerí politici. Napríklad aj premiér Robert Fico, ktorému sa nepáčila karikatúra Shootyho o tom, že mu chýba chrbtová kosť.

*Manžel autorky článku je redaktorom Denníka N

Tlačová beseda (TA3), kde Danko okrem kritiky Igora Matoviča, Denníka N bozkával kapitánské výložky: