Ľudia na Facebooku dosiahli, že hotel zrušil prednášku Magáta o rase

Ľudia na Facebooku dosiahli, že hotel zrušil prednášku Magáta o rase FB: M. Magát

Obdivovateľ Adolfa Hitlera Marián Magát zverejnil plagát, že bude mať Prednášku o rase a rasizme.

Prednášku mal mať Magát, ktorý kandidoval vo voľbách za Kotlebovu ĽSNS, v hoteli Slovakia v Žiline. Mnohých ľudí to pobúrilo a hotelu adresovali svoje výhrady. Napríklad takúto: „To snáď nemyslíte vážne!!! Poskytnúť priestor človeku, ktorý bol niekoľkokrát trestne stíhaný za popieranie a schvaľovanie holokaustu a zločinov politických režimov, hanobenie národa, rasy a presvedčenia a podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti??? Naozaj v tejto krajine potrebujeme podporovať takéto indivíduá? Tieto prednášky už boli zrušené vo viacerých mestách. Dúfam, že budete nasledovať tento príklad a nedovolíte, aby sa v našom meste šírila takáto forma nenávisti. Ďakujem!"

Proti prednáške sa ozvala aj facebooková stránka Žilina bez náckov.

Hotel po týchto výhradách prednášku zrušil a zverejnil takéto vysvetlenie: „Manažment hotela Slovakia po zistení týchto skutočností, zrušil plánovanú akciu nakoľko sme boli uvedení do omylu. Seminár si objednal pán Blaho ako súkromná osoba."

Magát, ktorý je zakladateľom extrémistickej militantnej skupiny Vzdor Kysuce a organizátor protestov proti islamu či EÚ, je v súčasnosti obvinený z trestného činu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.

Okrem Žiliny mu na tlak verejnosti zrušili nedávno jeho prednášku aj v kultúrnom dome v Brezne, kde si tiež pod iným menom rezervoval priestor na prednášku o bielej rase. Primátor Brezna prednášku zakázal s vysvetlením, že v meste rešpektujú slobodu prejavu, no je jeho právom rozhodnúť sa, komu priestory mesta poskytnú a komu nie.

Politológ Grigorij Mesežnikov pri podobnej prednáške v Nových Zámkoch v rozhovore pre SME upozornil, že stranu síce ľudia zvolili do parlamentu v demokratických voľbách, no mestské orgány nemajú žiadnu povinnosť vychádzať jej v ústrety: „Ak im primátor Nových Zámkov poskytne mestské priestory, jednoznačne legitimizuje fašistickú stranu. Je to odsúdeniahodné."