Google sa ospravedlňuje za škandál s reklamou pri kontroverzných videách

Google sa ospravedlňuje za škandál s reklamou pri kontroverzných videách Foto: Google Slovensko

Šéf európskej divízie gigantu Google Matt Brittin sa ospravedlnil za to, že spoločnosť na portáli YouTube umožnila prepojiť reklamy s kontroverznými videami s homofóbnou a antisemitskou tematikou.

 

 

Napríklad spoločnosť Go Ape, ktorá v Británii ponúka dobrodružné výpravy, stiahla inzerciu kvôli tomu, že sa jej ponuka dostala k videám krajne pravicovej Ligy na obranu Anglicka.

"Aby sme zaistili bezpečnosť značky, pozastavujeme aktivity naprieč platformami Googlu," uviedol obchodný reťazec Marks & Spencer. Reklamu z Googlu stiahla tiež nadnárodná finančná inštitúcia HSBC, ktorá sídli v Londýne.

"Rád by som sa ospravedlnil našim partnerom a zadávateľom reklamy, ktorých sa mohlo dotknúť, že ich inzercia sa objavila pri kontroverznom obsahu," povedal Brittin. Zároveň uviedol, že Google doteraz vynaložil milióny dolárov a zamestnal tisícky ľudí, aby zabezpečil, že nebude dochádzať k škodlivému zobrazovaniu reklám. Uznal, že hoci vo väčšine prípadov systém funguje správne, napriek tomu je nutné ho zlepšiť.

Google podľa Brittina pracuje na lepšom rozpoznávaní nenávistnej tematiky a na rýchlejšom odstraňovanie škodlivého obsahu zo svojich serverov. V tejto súvislosti pripomenul, že proces nie je jednoduchý, pretože na YouTube užívatelia každú minútu nahrajú videá o dĺžke 400 hodín.