Po výbuchu v Manchestri hľadajú ľudia blízkych na sociálnych sieťach

Po výbuchu v Manchestri hľadajú ľudia blízkych na sociálnych sieťach Twitter @ru

Zúfalí rodičia, príbuzní a priatelia sa vrhli na sociálne siete, aby sa pokúsili zistiť osud svojich blízkych, ktorých nemôžu nájsť po výbuchu po koncerte americkej speváčky Ariany Grande v multifunkčnej hale v severoanglickom Manchestri.

 

 

Na internete sa krátko po prvých správach o incidente, ktorý polícia vyšetruje ako teroristický útok, začali objavovať fotografie tínedžerov sprevádzané prosbami o pomoc, informovala dnes agentúra Reuters.

"Všetci prosím zdieľajte toto, moja malá sestra Emma bola na koncerte Ari dnes večer v Manchestri a nedvíha telefón, prosím pomôžte mi," píše sa pri fotografie blonďavého dievčaťa s kvetmi vo vlasoch. O pomoc s pátraním po svojej sestre požiadal aj ďalšie užívateľ: "Mala na sebe ružovú mikinu a modré džínsy. Volá sa Whitney."

Explózia otriasla vstupnou halou manchesterskej arény v čase, keď tisícky mladých fanúšikov americkej speváčky prúdili von z koncertu. Obdivovateľmi 23-ročnej speváčky Ariany Grande, hviezdy sociálnych sietí so 105 miliónmi sledujúcimi na instagrame a 45,6 miliónmi na twitteri, patria hlavne deti a teenageri.

"Môj syn bol dnes v manchesterskej hale. Nedvíha telefón! Prosím ...," napísal používateľ Deplorable MrsK pri obrázku mladého muža v obleku.

48-ročná Paula Robinsonová bola so svojím mužom na vlakovej stanici neďaleko haly, keď zaznamenala výbuch. Následne videla skupinu dievčat, ako vybiehajú s krikom z haly. "Vybehli sme. Boli to doslova sekundy po výbuchu," povedala agentúre Reuters. Robinsonová vzala desiatky násťročných dievčat so sebou do neďalekého hotela a na twitteri zverejnila svoje telefónne číslo, aby informovala ich rodičov, kde si ich majú vyzdvihnúť. Jej telefón od zverejnenia tweetu neprestal zvoniť, uviedla.

Vlakovú stanicu polícia po výbuchu v hale uzavrela a podľa agentúry AP zostane mimo prevádzky celý deň. Mnoho ľudí sa nemôže dostať domov.

Okolité hotely ponúkli ľuďom utekajúcim z haly svoje priestory. Tiež bežní užívatelia sociálnych sietí ponúkajú pod hashtag #RoomForManchester možnosť prespania ľuďom v núdzi.

Odvoz zadarmo ponúklo mnoho vodičov manchesterských taxíkov aj bežní občania. "Som desať minút od centra Manchestru a môžem vás zviesť odkiaľkoľvek kamkoľvek. Ktokoľvek potrebuje pomoc, dajte mi vedieť," uviedol na twitteri Danny Hutch.