Facebook po škandále ukončí spoluprácu s firmami, ktoré získavali osobné údaje

Facebook po škandále ukončí spoluprácu s firmami, ktoré získavali osobné údaje Foto: FB

Americká internetová spoločnosť Facebook sa rozhodla ukončiť spoluprácu s podnikmi, ktoré sa zaoberajú zhromažďovaním údajov o spotrebiteľoch a pomáhajú inzerentom pri zameriavaní reklamy na používateľov sociálnych sietí.

 

Firma tak reaguje na škandál okolo svojho prístupu k osobným údajom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Facebook roky poskytoval inzerentom možnosť, aby zameriavali svoje reklamy na konkrétnych užívateľov na základe údajov zozbieraných podnikmi, ako sú Acxiom či Experian. Teraz sa však tento systém s označením Partner Categories rozhodol ukončiť.

"Hoci je to v odvetví bežná prax, domnievame sa, že tento krok, teda ukončenie (Partner Categories) počas šiestich mesiacov, pomôže zlepšiť súkromie ľudí na facebooku," uviedla spoločnosť Facebook. Odmietla sa však vyjadriť k tomu, aký vplyv bude mať tento krok na jej príjmy z reklamy.

Spoločnosť Facebook sa v posledných dňoch stala stredobodom pozornosti kvôli správam, že britská analytická firma Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o 50 miliónoch užívateľov facebooku a využila ich okrem iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa v roku 2016.