Zatkli zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea (VIDEO)

Zatkli zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea (VIDEO) Reprofoto youtube WheelerCentre

Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange, ktorý sa od roku 2012 skrýval na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, bol zatknutý a z ambasády odvedený.

 

Informovala o tom agentúra Reuters. Zatknutie vzápätí potvrdila londýnska metropolitná polícia, podľa ktorej ju na úrad pozval veľvyslanec.

 Ekvádor Assangeovi odňal azyl, pretože opakovane porušoval medzinárodné dohovory a pravidlá každodennej prevádzky ambasády, napísal ekvádorský prezident Lenin Moreno na svojom twitteri.

"Je úplne správne, že Assange sa postaví v Británii riadne pred spravodlivosťou. O tom, čo bude nasledovať, rozhodne súd," uviedol vo vyhlásení námestník britského ministra zahraničia Alan Duncan. "Sme veľmi vďační za krok, ktorý urobila ekvádorská vláda spolu s prezidentom Morenom," povedal ďalej Duncan. "Dnešnej akcii predchádzal dlhý dialóg medzi oboma krajinami. Teším sa, že v nadchádzajúcich rokoch budú Britániu a Ekvádor spájať silné bilaterálne vzťahy," uzavrel.

Assange sa uchýlil na ekvádorské veľvyslanectvo v roku 2012, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, ktoré ho chcelo vypočuť kvôli obvineniu zo znásilnenia z roku 2010. Assange vinu odmieta a Švédsko v roku 2017 prípad odložilo. Stále ale môže byť vydaný aj do USA, kde mu hrozí stíhanie za zverejnenie dokumentov o vojne v Iraku a Afganistane. Ekvádorský prezident Moreno podľa Reuters uviedol, že jeho krajina dostala od Londýna záruku, že Assange nebude vydaný do krajiny, kde by mu hrozil trest smrti.