Čína zablokovala online encyklopédiu Wikipedia

Čína zablokovala online encyklopédiu Wikipedia Foto: FB Wikipédia

Čínske úrady zablokovali všetky jazykové verzie internetovej encyklopédie Wikipedia, zákaz začal platiť pravdepodobne kvôli blížiacemu sa výročiu protestov na námestí Nebeského pokoja.

 

S odvolaním sa na dnešné oznámenie vlastníkov Wikipédie to uviedla agentúra Reuters. Stránka bola predtým neprístupná len v čínštine.

"Nadácia Wikimedia v apríli dospela k záveru, že Wikipedia už nie je v Číne prístupná. Po dôkladnej analýze môžeme potvrdiť, že Wikipedia je blokovaná vo všetkých jazykových verziách," uviedla hovorkyňa nadácie Samantha Lienová. Nadácia je vlastníkom Wikipédie.

Podozrenie, že je server zablokovaný, sa objavilo po sťažnostiach Číňanov na sociálnych sieťach. Organizácia GreatFire.org, ktorá sa zaoberá cenzúrou internetu v Číne, potom zistila, že stránka bola zablokovaná 23. apríla.

Niektoré články už na Wikipédii neboli sprístupnené dávno, napríklad tie o Tibete alebo o protestoch na námestí Nebeského pokoja v roku 1989. Blížiace sa tridsiate výročie potlačenia protestov, ktoré pripadá na noc z 3. na 4. júna, je tiež jedným z možných dôvodov, prečo úrady Wikipédiu zablokovali.

Nadácia Wikimedia podľa Lienovej nedostala žiadne upozornenie, ktoré by vysvetlilo, prečo nie je stránka dostupná. "Celý svet je chudobnejší, keď nejaká krajina, oblasť alebo kultúra nemôže prispievať do globálnej diskusie na Wikipédii," uviedla hovorkyňa.

Západné sociálne siete ako Facebook, Twitter alebo Instagram sú v Číne tiež neprístupné. Používateľom internetu bráni v prístupe na zahraničné webové stránky vrátane Wikipedie systém cenzúry označovaný v parafráze odkazom na anglický názov Veľkého čínskeho múru "Great Firewall of China". Wikipédiu zneprístupnili v roku 2017 aj Turecko, od tohto roku ju s prestávkami blokuje aj Venezuela.