Takýto signál Slovensko ešte nezažilo. 4ka a SWAN priniesli 5G na Slovensko

Takýto signál Slovensko ešte nezažilo. 4ka a SWAN priniesli 5G na Slovensko Foto: 4ka

Budúcnosť telekomunikácií dorazila na Slovensko. V sieti mobilného operátora 4ka sa dnes uskutočnil prvý verejný 5G video hovor v histórii krajiny. Ako prví si dnes mohli vyskúšať ako funguje sieť piatej generácie novinári priamo v srdci Slovenska, v Banskej Bystrici.

5G je piata generácia mobilných sietí, ktorá prináša hlavne vysokorýchlostný prenos dát vzduchom. Táto technológia otvorí nové možnosti v priemysle, v IoT (internete vecí), v manažovaní a bezpečnosti miest, podporí zavedenie autonómnych vozidiel, ale vďaka extrémne krátkej odozve umožní napríklad rozvoj riešení v starostlivosti o zdravie na diaľku odkiaľkoľvek.

„Pre spustenie našej 5G siete bolo potrebné spojiť sily 4ky a SWANu, teda presnejšie ich frekvenčné pásma 1,8 a 3,7 GHz. Táto úzka spolupráca umožní obom sesterským spoločnostiam predstaviť svojim zákazníkom nové typy konvergentných služieb. Štvorkári budú môcť využiť vysokú 5G rýchlosť na svojich smartfónoch. Spoločnosť SWAN je lídrom v oblasti pevného pripojenia domácností prostredníctvom LTE siete, ktorú 5G ešte viac posilní a skvalitní,“ dodal generálny riaditeľ SWANu Roman Vavrík.

Foto: 4ka
Operátori dnes predviedli po prvý raz verejne na Slovensku 5G video telefonát, rýchlosť pripojenia 1 Gbit/s v mobilnej sieti, ukázali možnosť využitia najnovšej generácie siete pre video on demand služby a tiež využitie technológie virtuálnej reality pomocou dronu i panoramatickej kamery.

Technickým partnerom projektu je spoločnosť ZTE. „Naša spoločnosť žije inováciami, aby sme ľuďom na celom svete priniesli technológie zajtrajška do ich každodenných životov. Sme šťastní, že našim partnerom na Slovensku sú práve 4ka a SWAN,“ povedal v Banskej Bystrici viceprezident ZTE Li Ming. „Po dnešnej verejnej prezentácii naši špecialisti budú aj naďalej intenzívne pracovať na príprave zákazníckych riešení postavených na novej sieti piatej generácie. Očakávame, že sa na slovenskom trhu v krátkom období objavia nové typy 5G koncových zariadení (smartfóny, routre a pod.), ktoré umožnia ich prvé komerčné využitie v sieti 4ky a SWANu,“ uviedol Juraj Ondriš, predseda predstavenstiev spoločností SWAN a SWAN Mobile.