Blaha musí zmazať hanlivé komentáre o Esete. Rozhodol o tom súd (VIDEO)

Blaha musí zmazať hanlivé komentáre o Esete. Rozhodol o tom súd (VIDEO) Reprofoto Facebook Ľuboš Blaha

Okresný súd Bratislava I vydal neodkladné opatrenie poslancovi Národnej rady Ľubošovi Blahovi zo Smeru vo veci tvrdení súvisiacich s údajným ovplyvňovaním volieb spoločnosťou Eset.

Spoločnosť Eset podala 9. januára 2020 návrh na neodkladné opatrenie voči poslancovi NR SR Ľubošovi Blahovi súvisiace s nepravdivými tvrdeniami, týkajúcimi sa údajného ovplyvňovania volieb zo strany spoločnosti Eset. Súd vyhovel tomuto návrhu a 10. februára nariadil voči  Blahovi neodkladné opatrenie. Je povinný zdržať sa akýchkoľvek klamlivých tvrdení súvisiacich s údajným ovplyvňovaním volieb spoločnosťou Eset, ako aj zmazať svoje nepravdivé statusy týkajúce sa tejto témy.

Eset je jedným z neustálych terčov neomarxistického poslanca, ktorý šíri konšpirácie a hejty aj o mimovládkach, novinároch,, prezidentke a svojich politických odporcoch.

Blaha, ktorý vychvaľuje komunistický režim, útočí na mimovládky, médiá a pravicu, šíri hoaxy, otvorene sa hlási k médiám, ktoré šíria dezinformácie a konšpirácie, už mesiace šíri na facebooku útoky na spoločnosť Eset. Šíri podobné konšpirácie o Esete, ako šíria proruské a dezinformačné weby o Georgovi Sorosovi. Tvrdí, že sa firma snaží ovládnuť Slovensko a podobne.

„Viete, milí páni z Esetu, to čo robím ja, je úplne normálna spoločenská kritika toho, že sa vy angažujete v politike. Vy už nie ste obyčajná firma, vy už nie ste partia ITčkárov. Vy financujete liberálne médiá, liberálnych politikov a liberálne mimovládky. To znamená, že ste osoby vo verejnom záujme. My vás môžeme kritizovať, o tom je sloboda slova, o tom je demokracia,“ povedal vo videu obhajca normalizácie a propagátor marxizmu Blaha, ktorý kritické názory pod svojimi komentármi maže, a na všetkých kriikov dáva BAN, aby nemohli na jeho tvrdenia reagovať.

Napríklad takéto video zverejnil Blaha v máji minulý rok:


"Spoločnosť ESET oceňuje promptné rozhodnutie súdu, ktorý týmto zabránil Ľubošovi Blahovi šíriť klamstvá týkajúce sa spoločnosti ESET, ako aj spochybňovať legitimitu volieb do NR SR. Neodkladné opatrenie je prvým súdnym rozhodnutím v spore s poslancom Ľubošom Blahom, v ktorom sa spoločnosť ESET súdnou cestou domáha ochrany svojej dobrej povesti," píše spoločnosť vo vyhlásení.

Žalobu podala spoločnosť v súvislosti s komunikáciou Blahu na sociálnych sieťach aj začiatkom júla 2019.

Podrobnosti: Spoločnosť Eset poslala Blahovi predžalobnú výzvu za šírenie neprávd a dezinformácií o firme (VIDEO)

V rozhodnutí súdu sa uvádza, že Blaha „chce ako politik kandidujúci za politickú stranu SMER-SD zneužiť žalobcu (pozn. spoločnosť ESET) vo volebnej kampani a nepravdivými informáciami o žalobcovi získavať politické preferencie a podporu. Uvedené skutočnosti dostatočne preukazujú dôvodnosť potreby neodkladnej úpravy pomerov medzi stranami a nariadenie zákazu šíriť nepravdivé tvrdenia o žalobcovi. V tomto prípade žalovaný (pozn. Ľuboš Blaha) šíri preukázateľne nepravdivé informácie, ktoré poškodzujú práva a dobrú povesť žalobcu.“

Na základe tohto rozhodnutia je preto Blaha „povinný zdržať sa akoukoľvek formou v akomkoľvek znení zverejňovania informácií o tom, že žalobca alebo akýkoľvek z jeho produktov bude dohliadať na voľby do NRSR, produkt žalobcu bude použitý na sčítanie hlasov vo voľbách a že s ohľadom na žalobcu a používanie jeho produktov Štatistickým úradom SR je ohrozený legálny a legitímny priebeh volieb.“

Blaha reaguje na informáciu o predbežnom opatrení na facebooku takto: "Neviem o tom, že by som takéto niečo niekedy tvrdil. Písal som, že ľudia sa ma na mítingoch pýtajú, či tú takáto hrozba nie je, pretože majú obavy, že ak by v počítačoch Štatistického úradu bol zakomponovaný antivirák od firmy, ktorej vlastníci financujú viacero politických liberálnych subjektov na Slovensko, tak by to mohol byť problém. Toto sa ma pýtajú ľudia. Na tom nie je nič klamlivé. Samozrejme zisťujem, či sú obavy ľudí na mieste a či bude ESET akokoľvek prítomný pri voľbách. Ak zistím, že nie, pochopiteľne o tom budem ľudí informovať. Keď zistím, že áno, rovnako o tom budem informovať. Pravdivo a fakticky. Neviem si predstaviť, ako by mi mohol niekto zabrániť napísať faktickú pravdu.
Ale veľmi sa teším na list od súdu - rozhodnutie budem samozrejme rešpektovať. Ja pravidlá na rozdiel od iných dodržiavam."