Google podpísal zmluvu o predaji správ s News Corp

Google podpísal zmluvu o predaji správ s News Corp Foto: Google

Americká internetová spoločnosť Google podpísala trojročnú zmluvu na predaj správ s mediálnou firmou News Corp. Podnik patriaci magnátovi Rupertovi Murdochovi to uviedol vo svojom dnešnom oznámení.

Obe firmy budú zdieľať príjmy z reklamy, vytvoria platformu pre predplatné a prostredníctvom kanála YouTube budú spoločne rozvíjať audiožurnalistiku a videožurnalistiku. Google reaguje na legislatívny tlak Austrálie, ktorá ho chce zákonom donútiť, aby mediálnym firmám platil za obsah. Zmluva je podľa agentúry Reuters jedna z najrozsiahlejších, akú kedy veľká internetová spoločnosť podpísala.

Murdoch bol dlhoročným kritikom Googlu. Jeho News Corp vyvíjala tlak na regulačné orgány po celom svete, aby firmu rozdelili, a kritizovala ju za to, že úmyselne poškodzuje vydavateľa. Teraz sa ale Google dostal pod tlak v Austrálii, kde sa aj vďaka sťažnostiam News Corp chystajú jedny z najprísnejších opatrení proti technologickým spoločnostiam na svete. Murdoch už si skôr zaistil platby od Applu a Facebooku za služby Apple News a Facebook News.

Dohoda s News Corp prichádza potom, čo Google súhlasil, že počas troch rokov zaplatí 121-člennej skupine francúzskych vydavateľov správ 76 miliónov dolárov, aby ukončili viac ako rok trvajúci spor o autorské práva, vyplýva z dokumentov, do ktorých nahliadla agentúra Reuters. O podobných dohodách jedná technologický gigant aj s hlavnými vydavateľmi v Británii, Nemecku, Brazílii a v Argentíne.

Už v pondelok oznámila licenčnú dohodu s Googlom o platení za správy austrálska mediálna spoločnosť Seven West Media. Canberra sa zákon, ktorý by z Austrálie urobil prvú krajinu sveta, ktorá Google a ďalšie veľké internetové firmy donúti platiť za spravodajský obsah, chystá prijať v najbližších dňoch.