Google uzavrel už vyše 600 licenčných zmlúv s dodávateľmi spravodajstva

Google uzavrel už vyše 600 licenčných zmlúv s dodávateľmi spravodajstva Foto: Google

Spoločnosť Google uzavrela už viac ako 600 licenčných zmlúv o obsahu s prevádzkovateľmi médií. Ďalej rokuje o poskytnutí jednej miliardy dolárov ďalším vydavateľom. Firma to uviedla vo svojom dnešnom oznámení. Podobne ako Facebook a ďalšie internetové spoločnosti reaguje na kritiku ohľadom absencie úhrad vydavateľom za poskytovanie ich obsahu internetovým užívateľom.

Google vytvoril platformu News Showcase, prostredníctvom ktorej chce až do roku 2023 podporovať žurnalistiku. Šéf platformy Brad Bender agentúre Reuters povedal, že firma nechce príjemcom určovať, ako majú s peniazmi nakladať. Dodal tiež, že Google je pripravený pôvodne sľúbenú miliardovú sumu zvýšiť.

S licencovaním obsahu už súhlasili vydavatelia z viac než desiatky krajín vrátane Nemecka, Británie, Austrálie a Argentíny.

Google podľa Reuters zaplatil francúzskemu denníku Le Monde za obsah 1,3 milióna dolárov. Regionálnemu francúzskemu denníka La Voix de la Haute-Marne potom prispel čiastkou 13.741 dolárov. Google sa k týmto informáciám odmietol vyjadriť.

Európska únia predvlani prikročila k úprave svojich pravidiel ochrany autorských práv. Tieto zmeny umožňujú vydavateľom správ požadovať kompenzáciu za časti obsahu, ktoré sa objavia na internetových platformách.