Bieloruské úrady zablokovali najväčší nezávislý spravodajský web v krajine (VIDEO)

Bieloruské úrady zablokovali najväčší nezávislý spravodajský web v krajine (VIDEO) Foto: Tut.by

Bieloruské úrady dnes zablokovali činnosť najväčšieho nezávislého spravodajského portálu v krajine Tut.by. Zároveň finančná polícia vykonala raziu v bytoch niekoľkých pracovníkov servera, vrátane jeho zriaďovateľa, a v redakcii tohto média kritického voči režimu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovali o tom bieloruské a ruské médiá.

Bieloruská vláda zbavila pre ňu nepohodlný portál postavenia úradne povoleného médiá už vlani na jeseň v rámci tvrdého potláčania najväčších protestov proti Lukašenkovi od jeho nástupu k moci v roku 1994. Demonštrácie prepukli po minuloročných augustových voľbách hlavy štátu, v ktorých Lukašenko údajne opäť jasne zvíťazil. Podľa opozície, ktorá na protest dokázala dostať do ulíc státisíce ľudí, boli výsledky volieb sfalšované, odmietla ich uznať aj Európska únia.

Pri násilnom potláčaní protestov zadržali poriadkové sily viac ako 33.000 ľudí a mnoho predstaviteľov opozície muselo opustiť krajinu, alebo boli uväznení. Západ uvalil na špičky režimu nové sankcie, ale Lukašenko, podporovaný Ruskom, odmietol odstúpiť. Web Tut.by patril k hlavným médiám, ktoré o širokom odpore proti Lukašenkovi a brutálnom postupe voči protestujúcim nepretržite a obsiahlo informovali. Potom, čo bolo zbavené postavenia registrovaného médiá, začal portál pôsobiť ako "internetový zdroj".

Ministerstvo informácií dnes oznámilo, že zablokovalo prístup k "internetovému zdroju" Tut.by "a jeho kópiám" na pokyn generálnej prokuratúry v súvislosti s porušením zákona o médiách. Oznámenie upresňuje, že prokuratúra zistila v "mnohých publikáciách Tut.by početné fakty svedčiace o porušovaní zákona o médiách, pokiaľ ide o zverejňovanie zakázaných informácií". Konkrétne sa jednalo o materiály od neregistrovaného opozičného fondu solidarity BYSOL.

Okrem toho odbor vyšetrovania finančných deliktov Výboru štátnej kontroly oznámil, že začal trestné konanie voči ľuďom spojeným s Tut.by pre podozrenie z daňových únikov.