Slovenský Internet láme rýchlostné rekordy, vďaka MS v ľadovom hokeji 2021 a SWANU

Slovenský Internet láme rýchlostné rekordy, vďaka MS v ľadovom hokeji 2021 a SWANU Ilustr. foto: RTVS

Včerajší zápas bol prelomový, slovenská reprezentácia zdolala Rusko 3:1 a tak si zaručila tretie víťazstvo po sebe. Okrem víťazstva slovenských hokejistov, padol aj ďalší rekord. Slovenské internetové prevádzka dosiahla dátový tok o rýchlosti 415 Gbit/s.

"Naši hokejisti opäť dokázali, že je na čo sa pozerať. Presvedčilo sa o tom viac než 85 tisíc fanúšikov, ktorí aspoň takto na diaľku prostredníctvom našej konektivity mohli sledovať víťazný zápas Slovensko vs. Rusko,“ prezradil Augustín Revák, riaditeľ Divízie stratégie a rozvoja.

Z celkového počtu divákov, ktorí sledovali pondelkový zápas pripadlo na mobilné zariadenia 53%, na počítačoch ich bolo 43% a zvyšné 4% pripadli na ostatné zariadenia Pomerovo najviac divákov využíva OS Android, čomu nasvedčuje až 42%, druhá priečka pripadla na OS Windows 39% a iOS si odniesol 13%.  Zvyšných 6% sa rozdelilo medzi ostatné operačné systémy.

Peeringové centrum SIX dohliada na slovenský internet

Celá internetová dátová prevádzka prechádza cez najväčšie slovenské peeringové centrum SIX, kde si telekomunikační operátori, poskytovatelia internetových služieb, poskytovatelia obsahu, vysielatelia ako i ďalšie subjekty vymieňajú sieťovú prevádzku. Cez tento peeringový uzol, v ktorom sú vzájomne prepojení slovenskí poskytovatelia pripojenia k internetu prechádza celá Internetová dátová prevádzka, ktorá počas minulého víkendu dosiahla svoje historické maximum. Prenosová rýchlosť sa vyšplhala až na 361 Gbit/s, avšak včera prekonala zatiaľ najvyššiu hranicu 400 Gbit/s. Maximálny dátový tok sa zastavil na hranici 415 Gbit/s.         

Nové maximá boli dosiahnuté práve počas sledovania Majstrovstiev sveta v hokeji, ktoré priniesli prvé zápasy vrátane úspešných výsledkov slovenskej reprezentácie. Prvý rekord bol dosiahnutý počas víkendového zápasu s Veľkou Britániou, druhý na seba nenechal dlho čakať a v pondelok 24. mája prekonal magickú hranicu 400 Gbit/s. Zápasy sú streamované na stránkach RTVS, ktoré sú prenášané do sieti operátorov cez linku telekomunikačného operátora SWAN. V meraniach SIX je možné vidieť vysokú dátovú prevádzku, ktorá zaznamenáva tento zvýšený dopyt zo strany divákov. 
 
MS v hokeji síce bez divákov, ale za to vo FULL HD

Dôsledku striktných pandemických opatrení si aj tento rok MS v hokeji vybrali svoju daň. Fanúšikovia museli ostať doma a svoje tímy podporovať z pohodlia obývačky. Keďže z pohľadu divákov sa očakáva veľký nápor, telekomunikačný operátor SWAN sa v predstihu začal pripravovať, aby zabezpečil ničím  nerušený zážitok zo sledovania tohtoročných hokejových majstrovstiev. SWAN sa zameral na prípravu CDN a posilnenie dôležitej chrbticovej siete, ktorá ma za úlohu udržať stabilitu celého internetového toku. Paralelne sa navýšilo pripojenie v peeringovom centre SIX na 2x 300 Gbit/s, rovnako aj prepojenie k CDN sa posilnilo na 2x 300 Gbit/s.  

 
"Vzhľadom na to, že sú tohtoročné MS v hokeji bez divákov, očakávali sme nárast užívateľov, ktorí budú sledovať hokej na rôznych platformách, kvôli čomu sme upravili jednotlivé časti technológií, aby zvládali tento nápor. Celkovú CDN sme navýšili už minulý rok na 400 Gbit/s. Diváci tak môžu sledovať live stream na stránke hokej.rtvs.sk v rôznych kvalitách," uviedol Augustín Revák, riaditeľ Divízie stratégie a rozvoja.
 
Pre divákov sú k dispozícii štyri kvality vysielania, ktoré sa automaticky prispôsobia na základe ich internetovej konektivity a koncového zariadenia, na ktorom live stream bude sledovať.
 
1080p rozlíšenie obrazu 1920x1080, dátový tok 6 Mbit/s
720p rozlíšenie obrazu 1280x720, dátový tok 3 Mbit/s
480p rozlíšenie obrazu 854x480, dátový tok 2 Mbit/s
360p rozlíšenie obrazu 640x360, dátový tok 1 Mbit/s
 
Prvý zápas slovenskej reprezentácie a viac ako 40 tisíc sledovateľov

Počas prvého piatkového zápasu, v ktorom Slovensko porazilo Bielorusku fandilo cez live stream viac než 45 tisíc unikátnych divákov, čo vygenerovalo dátový tok 150 Gbit/s. Celkový dosiahnutý objem dát bol viac ako 120 TB. Zo štatistík vyplýva, že 49% ľudí sledovalo zápas na počítačoch, 43% na mobilných zariadeniach, 3% pripadlo na tablety. Do štatistík sa dostali aj zvyšné zariadenia, ktoré tvorili 2%.  Najväčšie percentuálne zastúpenie dosiahli užívatelia OS Windows 44%, v tesnom závese nasledovali užívatelia OS Android 37% a iOS 10%. Na ostatné operačné systémy pripadá 9%. Aj napriek bezproblémovej konektivite, počas piatkového zápasu, niektorí diváci hlási problémy so sledovaním. "Zaznamenali sme problém u zákazníkov pripojených cez UPC, linka ktorou sme prepojení bola kompletne vyťažená a dochádzalo k stratovosti, preto sme cely trafic presunuli cez zahraničnú konektivitu, aby aj títo zákazníci mali možnosť sledovať zápasy našej reprezentácie bez akýchkoľvek problémov," dodal Augustín Revák.
 
Druhý zápas si odniesol hneď tri víťazstvá, výhra Slovákov, najväčší počet sledovateľov a najvyšší dátový tok

Nedeľný zápas opäť pripútal Slovákov k rôznym sledovacím platformám a zaznamenal tohtoročný rekord. Zápas sledovalo viac ako 50 tisíc unikátnych divákov, čo predstavovalo najvyšší dátový tok 222 Gbit/s. Počas tohto zápasu Slovenska s Veľkou Britániou sa nám situácia otočila, kým počas prvého zápasu väčšina divákov sledovala zápas na počítačoch, tentokrát tomu bolo naopak. Až 54% divákov sledovalo zápas na mobilných zariadeniach a len 40% na počítačoch. Zvyšok 6% tvorili iné zariadenia. Z percentuálneho hľadiska až 44% divákov sledovalo priamy prenos na zariadeniach s OS Android, 37% pripadlo na OS Windows, 12% si odniesli diváci s iOS a 7% pripadlo na ostatné zariadenia.  

„Držíme palce našim hokejistom, aby sa im darilo aj naďalej tak dobre ako doteraz. Pevne veríme, že počet divákov bude exponenciálne rásť a spoločne prekonáme hranicu 100 tisíc aktívnych divákov, ktorí cez svoje obrazovky odovzdajú potrebnú energiu našim hokejistom, aby aj naďalej mohli podávať takéto úžasné výkony,“ uzavrel Augustín Revák, riaditeľ Divízie stratégie a rozvoja SWAN.