Z viacerých častí sveta hlásili rozsiahle výpadky internetu

Z viacerých častí sveta hlásili rozsiahle výpadky internetu

Vlna výpadkov internete dnes zasiahla webové stránky a aplikácie desiatok finančných inštitúcií, aeroliniek a ďalších firiem na celom svete. Problémom čelili internetové stránky veľkých amerických leteckých spoločností a austrálskej Virgin Australia. Výpadky hlásila tiež austrálska pošta, niektoré austrálske banky, vrátane centrálnej, ako aj akciová burza v Hongkongu. Niektorým spoločnostiam sa situáciu už podarilo dostať pod kontrolu, pokračujú ale v monitoringu a vo vyšetrovaní, informovala agentúra Reuters.

Hongkonská burza na twitteri napísala, že jej stránky sa stretávajú s technickými problémami, ktorých povahu vyšetruje. O 17 minút neskôr oznámila, že stránky sú opäť funkčné.

Užívatelia mali podľa on-line platformy, ktorá poskytuje užívateľom v reálnom čase informácie o stave rôznych webových stránok a služieb, problém dostať sa na weby amerických leteckých spoločností American Airlines, Southwest Airlines, United Airlines a Delta Air Lines. Viac ako 1000 chybových hlásení prišlo na stránku Southwest Airlines. Cez 400 užívateľov potom nahlásilo problém s webom Delta Air Lines. U zvyšných dvoch amerických aeroliniek to bolo cez 300 hlásení. Spoločnosť Southwest Airlines v stredu zrušila takmer 300 letov a viac ako 50 ich bolo oneskorených. Až o deň skôr bola pritom nútená na čas prerušiť prevádzku kvôli počítačovej chybe.

S problémom vo výpadkoch internetu sa potýkala aj austrálska letecká spoločnosť Virgin Australia, ktorá to oznámila na sociálnych sieťach. Takmer všetky lety sa jej ale podarilo odbaviť podľa plánu a prístup k stránkam už tiež obnovila. O výpadkoch internetu, ktoré bránia prístupu do internetového bankovníctva a on-line platobných aplikácií, informovali podľa denníka The Sydney Morning Herald aj veľké austrálskej banky.

Agentúra Reuters uviedla, že s výpadkami sa v Austrálii potýkala centrálna banka, pošta a niekoľko bankových i ďalších inštitúcií. Dotklo sa to finančných transakcií aj obsluhy klientskych účtov, časť služieb sa ale neskôr podarilo obnoviť.

"Kvôli technickým problémom bola zrušená aukcia dlhopisov s dlhšou splatnosťou," uviedla dnes austrálska centrálna banka. Veľa webových stránok v Austrálii, vrátane napríklad tých, ktoré patria finančným ústavom Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking či Australia and New Zealand Banking Group, neskoro popoludní miestneho času (dopoludnia SELČ) začali prevádzku obnovovať.

Či spolu výpadky v USA, Austrálii a v Hongkongu súvisia, nebolo bezprostredne jasné. Zástupca jednej z austrálskych bánk agentúre Reuters povedal, že problém sa týkal jej poskytovateľa hostingových služieb.

Krátke výpadky internetových služieb nie sú neobvyklé a sú len zriedka prácou hackerov alebo dôsledkom inej trestnej činnosti. Podľa agentúry Reuters ale ozrejmili, aká dôležitá je sieť pre chod mnohých firiem.