Súd v Rusku vymeral Facebooku, Twitteru a Telegramu pokuty za neplnenie pokynov

Súd v Rusku vymeral Facebooku, Twitteru a Telegramu pokuty za neplnenie pokynov Ilustr. foto Facebook

Súd v Rusku vymeral prevádzkovateľom komunikačných sietí Twitter, Facebook a Telegram pokuty v celkovej výške 35 miliónov rubľov (407 tisíc eur). Potrestal ich za to, že odmietli odstrániť zo svojich sietí obsah, ktorý úrady označili za závadný.

Facebook má zaplatiť 21 miliónov rubľov (244 tisíc eur), Twitter päť miliónov a Telegram deväť miliónov rubľov. Informovala o tom agentúra TASS.

Moskva v posledných mesiacoch podniká kroky k regulácii a obmedzeniu sily sociálnych médií a veľkých technologických spoločností. Opakovane vymeriava pokuty za nezákonný obsah a zároveň sa snažia prinútiť zahraničné technologické podniky, aby v Rusku otvorili svoje kancelárie a uchovávali osobné údaje o občanoch Ruskej federácie na ruskom území.

Ruské úrady od vlaňajšieho októbra začali spomaľovať rýchlosť siete Twitter s vysvetlením, že dostatočne nereaguje na výzvy na odstránenie závadného obsahu. Za ten sa v Rusku považujú napríklad materiály, ktoré sú vyhodnotené ako propagácia narkotík či samovrážd alebo ako nabádanie mladistvých k účasti na nepovolených demonštráciách.