Trump ohlásil vznik vlastnej sociálnej siete s názvom Truth

Trump ohlásil vznik vlastnej sociálnej siete s názvom Truth Ilustr. foto: Facebook Donald Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump dnes ohlásil vznik vlastnej sociálnej siete. Nová aplikácia má konkurovať veľkým americkým digitálnym firmám a postaviť sa ich tyranii, dodal Trump. Služba by podľa plánov mala byť spustená v skúšobnej prevádzke v novembri, uviedla agentúra AP.

 O vytvorení vlastnej sociálnej siete Trump hovoril potom, čo prevádzkovatelia sociálnych sietí Facebook a Twitter zrušili jeho profily v súvislosti s útokmi na sídlo amerického parlamentu Kapitol 6. januára tohto roku. Podľa agentúry Bloomberg Twitter, kde Trumpa sledovalo až 80 miliónov profilov, vylúčil bývalého prezidenta natrvalo. V prípade Facebooku je Trumpov profil zablokovaný najmenej do roku 2023.

Na nepriaznivé zaobchádzanie na najväčších sociálnych sieťach sa Trump sťažoval aj dnes. "Žijeme vo svete, kde je Taliban výrazne zastúpený na twitteri, vášho milovaného prezidenta tam ale umlčali," uviedol Trump s tým, že takýto stav je pre neho neprijateľný.

Twitter a ďalšie sociálne siete patrili k hlavným komunikačným kanálom medzi Trumpom a jeho voličmi. Bez nich je nútený organizovať mítingy či rozhovory na spriatelených staniciach. Vytvorením novej sociálnej siete sa bývalý prezident podľa agentúry Bloomberg zrejme snaží nadviazať nové spojenie so svojimi priaznivcami.

Spoločnosť Trump Media & Technology Group, ktorej Trump šéfuje, by podľa plánov mala spustiť aplikáciu TRUTH social v skúšobnej prevádzke v novembri. S celoštátnym rozvojom novej sociálnej siete firma počíta v budúcom roku. Spoločnosť chce tiež vstúpiť na burzu.