Bieloruská polícia zadržala šéfredaktora nezávislého spravodajského serveru

Bieloruská polícia zadržala šéfredaktora nezávislého spravodajského serveru Reprofoto RTVS

Bieloruská polícia dnes zadržala šéfredaktora populárneho spravodajského serveru Ježednevnik. Úrady Sjarheja Sacuka vinia z podplácania, za čo mu hrozí až desať rokov väzenia. Novinár podľa svojho brata obvinenia odmieta. Sacuk je posledným terčom bieloruských úradov v ich rozsiahlom zásahu proti nezávislým médiám, poznamenala agentúra AP.

"Žurnalistika sa v Bielorusku stala jedným z najviac nebezpečných povolaní," reagoval šéf Bieloruskej asociácie novinárov Andrej Bastunec. "Situácia týkajúca sa slobody slova je v Bielorusku najhoršia v Európe. Úrady pripravujú občanov o akékoľvek alternatívne informácie," dodal. Podľa AP je teraz v Bielorusku vo väzení 30 novinárov, ktorí buď čakajú na súd, alebo si už odpykávajú trest.

Sacuka polícia zadržala po tom, čo vykonala v jeho byte raziu. Podľa jeho brata mu zabavila elektronické vybavenie a bieloruskú opozičnú červenobielu vlajku. Úrady tiež zablokovali webové stránky, ktoré vedie.

Server Ježednevnik aktívne informoval o protestoch po minuloročných prezidentských voľbách, ktoré bieloruská opozícia a západné krajiny spochybnili ako zmanipulované. Podľa oficiálnych výsledkov v nich opäť zvíťazil dlhoročný autoritársky vodca krajiny Alexander Lukašenko. Režim povolebné protesty násilne potlačil, polícia zadržala viac ako 35-tisíc ľudí a tisíce z nich zbila. Úrady zatvorili väčšinu nezávislých médií a spolkov na ochranu ľudských práv.