Štátna agentúra Číny vydá novinárske digitálne fotografie vo forme tokenov

Čínska štátna spravodajská agentúra Nová Čína vydá novinárske digitálne fotografie vo forme nezameniteľných tokenov (NFT). Agentúra uviedla, že chce odtlačiť digitálne spomienky do metaversa, teda do virtuálneho prostredia. Agentúra plánuje vydať 11 fotografií zadarmo on-line 24. decembra. Každá snímka bude v obmedzenom počte 10.000 kópií.

Technológia metavers vytvára virtuálne prostredie, do ktorého je namiesto obyčajného pozorovania obrazovky možné vstúpiť, je to trojrozmerný internet. NFT sú certifikáty vlastníctva založené rovnako ako kryptomeny na technológii blockchainu, ktoré si tento rok získali popularitu. Obsahujú prakticky všetko – od podpísaných tweetov až po maľby.

Peking sa pritom snaží kryptomeny odstrániť. Tento rok zakázal ich ťažbu aj obchodovanie s nimi. Počíta sa pritom s tým, že v metaverse sa bude platiť kryptomenami, poznamenala agentúra Reuters.

Digitálna zbierka agentúry Nová Čína obsahuje fotografie, ktoré novinári vyhotovili v tomto roku. Zachytávajú historické okamihy roku, vrátane 100. výročia vzniku Komunistickej strany Číny.

Čínske firmy, najmä Ant Group, technológie NFT už skúmajú alebo aplikujú. Väčšina čínskych akcií súvisiacich s metaversom po oznámení agentúry Nová Čína posilnili.