Google chce na Androide obmedziť zdieľanie informácií s tretími stranami

Google chce na Androide obmedziť zdieľanie informácií s tretími stranami Ilustr. foto: Google

Americká spoločnosť Google nasleduje príklad firmy Apple a chce na svojom operačnom systéme Android obmedziť zdieľanie informácií s tretími stranami. Hodlá za týmto účelom vybudovať nový systém zacielenia reklamy. Google to uviedol na svojom blogu s dodatkom, že vývoj systému potrvá niekoľko rokov. Google zdôraznil, že 90 percent aplikácií ponúkaných jeho distribučnou službou Google Play je zadarmo, čo umožňuje práve reklama.

"Naším cieľom je vyvinúť efektívne a súkromie zvyšujúce reklamné riešenie, kde používatelia vedia, že ich informácie sú chránené," uviedol Google. Upresnil ale, že súčasnú sledovaciu technológiu na svojich telefónoch so systémom Android, na ktorú sa spoliehajú inzerenti, chce udržať ešte aspoň dva roky.

Agentúra AFP k tomu poznamenala, že Google týmto uistením vydavateľa mobilných aplikácií upokojil. Tie predtým frustrovali Apple, keď ich vlani v apríli prinútil, aby sa používateľov, ktorí majú v zariadeniach operačný systém iOS, spýtali, či chcú byť sledovaní, akonáhle aplikáciu opustia. Apple a Google vytvárajú konkurenčné operačné systémy používané vo väčšine smartfónov a tabletov.

Firmy Google a Apple čelili v posledných rokoch tlaku regulátorov a nových zákonov, aby používateľom poskytli väčšiu kontrolu nad údajmi, ktoré o nich aplikácie zhromažďujú. Google uviedol, že bude spolupracovať s výrobcami aplikácií, ako je Snap či Activision Blizzard, na navrhovaní nástrojov, ktoré podporujú zacielenie reklám a protokolovanie kliknutí a zároveň obmedzujú prístup k osobným údajom.