Všetci operátori reagujú na súčasnú situáciu na Ukrajine zvýhodnenými službami a pomocou

Všetci operátori reagujú na súčasnú situáciu na Ukrajine zvýhodnenými službami a pomocou

Operátori O2, 4ka, Telekom a Orange v súvislosti s aktuálnym vojnovým konfliktom prebiehajúcim na Ukrajine zvýhodňujú využívanie mobilných služieb pri medzinárodných volaniach a roamingu a prípadne rozbiehajú aj pomoc.

"Myslíme na zákazníkov, ktorí majú rodiny či blízkych na Ukrajine. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sme pristúpili k nasledovným krokom: Odchádzajúce medzinárodné hovory a SMS zo Slovenska na Ukrajinu sú od zajtra, 25.2.2022 (vrátane) bezplatné. Zákazníci, ktorí sa nachádzajú v roamingu na Ukrajine majú rovnako od uvedeného dátumu bezplatné roamingové prichádzajúce aj odchádzajúce hovory a SMS do všetkých krajín sveta," informoval dnes Telekom.

Mobilný operátor 4ka od piatku 24. 2. až do odvolania znižuje cenu volaní a SMS zo SR na Ukrajinu na polovicu, aby ľudia mohli ostať v kontakte s blízkymi na Ukrajine. Cena volaní a SMS na Ukrajinu, ktorá nepatrí do EU, sa štandardne riadi podľa tarifnej Zóny 2, operátor tak znížil cenu na 24 centov za minútu a 10 centov za SMS.

„Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine sme zaznamenali niekoľkonásobné zvýšenie počtu hovorov smerujúcich na Ukrajinu. Je zrejmé, že v zložitej situácii sa ocitli aj rodiny našich zákazníkov. Aj preto sme sa rozhodli zareagovať a aj týmto spôsobom vyjadriť našu podporu a solidaritu občanom Ukrajiny,“ povedal Roland Kyška, riaditeľ marketingu a komunikácie 4ka.

O2 od štvrtka 24. februára dočasne do konca marca zaradí Ukrajinu medzi krajiny európskej zóny. Pre zákazníkov to bude znamenať, že do sietí ukrajinských operátorov budú telefonovať a posielať správy za ceny ako na Slovensku.
Rovnako sa táto zmena dotkne aj zákazníkov O2, ktorí sa práve nachádzajú na území Ukrajiny a využívajú roaming od O2. Volania, posielanie správ, ako aj využívanie dát bude pre nich rovnaké, ako keby sa nachádzali na území krajín EÚ, teda za domáce slovenské ceny pri uplatnení pravidiel EÚ roamingu, informuje operátor v tlačovej správe.

Rovnaký princíp bude platiť aj pre zákazníkov Tesco mobile a digitálneho operátora Radosť.

O2 tiež iniciovalo pomoc humanitárnej organizácii MAGNA s bezplatnou distribúciou SMS správ s výzvou zameranou na pomoc ľuďom na Ukrajine. O2 tak v najbližších dňoch rozošle takúto výzvu na všetkých svojich zákazníkov, čím im umožní zapojiť sa do pomoci a podpory tým najohrozenejším.

S pomocou prichádza aj Orange.  "Aktuálna situácia na Ukrajine nám nie je ľahostajná a plánujeme viaceré formy pomoci. V prvom kroku pomoci pre ľudí na Ukrajine sme sa rozhodli vytvoriť transparentnú SMS zbierku. Pomôcť im môžete zaslaním ľubovoľnej SMS na krátke číslo 808, ktorou prispejete 1 €. Výťažok SMS zbierky venujeme organizácii Človek v ohrození, ktorá ju efektívne použije na zmiernenie negatívnych dôsledkov krízy na Ukrajine a pomoc jej obetiam a utečencom. Veríme, že aj týmto spôsobom spolu dokážeme prispievať k pomoci ľuďom v ich neľahkej životnej situácii."

Aktualizácia 25. 2. "Okrem už spomenutej pomoci prostredníctvom špeciálnej SMS zbierky sme upravili sadzby za medzinárodné hovory a roaming na Ukrajine, aby sme ľuďom umožnili komunikovať so svojimi blízkymi. Zákazníkom od dnešného dňa zatiaľ na 2 týždne poskytneme bezplatne roamingové hovory, sms aj data na Ukrajine, ako aj medzinarodne hovory z SK na Ukrajinu," povedala pre Omediach.com hovorkyňa Orange Slovensko Alexandra Piskunová. Bezplatné budú hovory zo slovenska na Ukrajinu, prichádzajúce aj odchádzajúce hovory v roamingu na Ukrajine, SMS zaslaná z Ukrajiny do celého sveta (roamingové SMS) a data stiahnuté v roamingu na Ukrajine.

"Súčasne pripravujeme niekoľko iniciatív na podporu ľudí, ktorí sa snažia uniknúť za hranice Ukrajiny a dostať sa na Slovensko. Poskytneme im špeciálnu predplatenú SIM kartu vybavenú dátami a hlasovými službami, aby mali možnosť spojiť sa so svojimi príbuznými a priateľmi aj po príchode na Slovensko. Mechanizmus distribúcie a obsah samotnej karty v súčasnosti dolaďujeme," dodala Piskunová.