Rusko sa údajne chystá odpojiť od globálneho internetu

Rusko sa údajne chystá odpojiť od globálneho internetu Ilustr. foto: Google

Rusko začalo prípravy na odpojenie sa od globálneho internetu, uviedla na svojom twitterovom účte bieloruská nezávislá televízia Nexta s odvolaním sa na dokument ruskej vlády. Najneskôr do piatku sa podľa nej všetky servery a domény musia presunúť do ruskej zóny.

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor v piatok zablokoval prístup k sociálnej sieti Facebook a obmedzovať začal aj prístup k sieti Twitter.

Čínska aplikácia na zdieľanie krátkych videí TikTok oznámila, že obmedzila svoje služby v Rusku, a to kvôli novému zákonu, ktorý hrozí tvrdými postihmi za šírenie iných ako oficiálnych informácií o ruskej armáde. Prerušenie svojich služieb v Rusku dnes ohlásila aj americká internetová televízia Netflix.

Ruský parlament v piatok schválil zavedenie trestnej zodpovednosti a až 15 rokov väzenia za dezinformácie a lživé správy o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na sankcie. Novela zavádza do trestného zákona nové ustanovenie o verejnom šírení vedome lživých informácií o použití ozbrojených síl pri obrane záujmov Ruska a jeho občanov.

De facto to znamená, že médiá môžu zverejniť iba oficiálne informácie úradov. Vo svetle súčasnej invázie na Ukrajinu tak môžu informovať iba o tom, ako konflikt prezentuje Moskva – teda ako „špeciálnu vojenskú operáciu“, ktorá má oslobodiť Ukrajincov.

Aplikácia TikTok dnes uviedla, že pokiaľ nevyhodnotia dôsledky nového zákona, nebudú môcť jej používatelia v Rusku uskutočňovať živé prenosy a vkladať nové videonahrávky.