V Rusku idú spustiť Rossgram - vlastnú obdobu Instagramu

V Rusku idú spustiť Rossgram - vlastnú obdobu Instagramu

Ruskí podnikatelia chystajú pre domáci trh aplikáciu na zdieľanie fotografií, ktorá by nahradila sociálnu sieť Instagram. Tú Moskva na začiatku tohto týždňa zablokovala. Nová služba pomenovaná Rossgram bude fungovať od 28. marca, píše sa na jej webových stránkach. Na rozdiel od Instagramu bude ruská platforma pracovať aj s crowdfundingom či plateným obsahom.

"Môj partner Kirill Filimonov a naša skupina vývojárov sa na túto možnosť pripravovali a rozhodli sa využiť príležitosť vytvoriť ruskú obdobu populárnej sociálnej siete, ktorú si naši spoluobčania tak veľmi obľúbili," uviedol podľa agentúry Reuters šéf marketingu novej platformy Alexander Zobov.

Instagram, ktorý prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms, je v Rusku nedostupný od pondelňajšej polnoci. Obmedzenie oznámil minulý piatok ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor, ktorý podobne zakročil aj proti Facebooku alebo Twitteru. Po sieti sa podľa neho šíria materiály obsahujúce nenávistné prejavy voči ruským občanom.

Ruská prokuratúra na obmedzenie prístupu na Instagram vyzvala po správe agentúry Reuters, podľa ktorej spoločnosť Meta umožní používateľom v niektorých krajinách vyzývať k násiliu proti ruským vojakom v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Prokuratúra tiež požiadala súd, aby označil firmu Meta za extrémistickú organizáciu.

Instagram bol veľmi populárny medzi ruskou mládežou. Pre mnoho ruských malých a stredných podnikov aj umelcov či remeselníkov sa navyše stal kľúčovým nástrojom na internetový predaj.

Reuters pripomína, že Rusko v posledných mesiacoch pristúpilo k rozvoju domácich technológií vrátane smartfónu AYYA T1 z dielne štátneho konglomerátu Rostěch (Rostec). Skupina Gazprom Media vlani v novembri spustila aplikáciu Yappy ako domácu konkurenciu čínskej platformy TikTok.