Pre Rusov smútiacich za instagramom spustili sociálnu sieť pre smutných - Grustnogram

Pre Rusov smútiacich za instagramom spustili sociálnu sieť pre smutných - Grustnogram Reprofoto Grustnogram

Rusi smútiaci za zablokovanou sociálnou sieťou Instagram už nemusia zúfať. Svoje strasti budú môcť zdieľať na novej sieti nazvanej "Grustnogram" - Smutnogram. Tvorcovia čiernobielej, melancholickej alternatívy populárnej americkej platformy na zdieľanie fotografií a videí ju chcú spustiť už tento týždeň, píše agentúra Reuters.

"Sociálna sieť pre smutných. Zdieľajte svoje smutné fotky, ukážte to svojim smutným priateľom, buďte spolu smutní," píše sa na prihlasovacej stránke Grustnogramu. Neprihlásení návštevníci si môžu pozrieť plánovanú podobu aplikácie, ktorá sa príliš nelíši od instagramu – až na pochmúrnu farebnú škálu a ikonku zlomeného srdca, ktoré nahradilo jasavejšie srdiečko originálu.

Instagram, ktorý prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms, je v Rusku nedostupný od polovice tohto mesiaca. Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor obmedzenie najprv zdôvodnil šírením obsahu s nenávistnými prejavmi voči ruským občanom. O týždeň neskôr ruský súd označil spoločnosť Meta za "extremistickú organizáciu". Firma predtým uviedla, že umožní používateľom sociálnych médií na Ukrajine zverejňovať správy vyzývajúce na násilie proti ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi aj proti ruským vojakom, ktorých Moskva 24. februára vyslala napadnúť Ukrajinu.

Podobne zakročil Roskomnadzor aj proti facebooku alebo twitteru.

Podľa instagramu zablokovanie platformy v Rusku zasiahlo 80 miliónov používateľov. Niektorí ľudia sa k nemu aj ďalej pripájajú pomocou virtuálnej privátnej siete (VPN), napriek tomu sa v krajine objavilo niekoľko alternatív domácej výroby.

"Vytvorili sme Grustnogram, aby sme spoločne trúchlili (za odchodom niektorých služieb) a vzájomne sa podporili," povedal serveru Afiša Daily Alexander Tokarev, jeden zo zakladateľov Grustnogramu. Na vývoji aplikácie sa podľa neho podieľajú štyria ľudia, objaviť by sa do konca tohto týždňa mala na Google Play, neskôr aj na App Store.

V pondelok mal byť v Rusku spustený aj Rossgram, nápodoba instagramu čo sa funkcií aj designu týka. Jeho tvorcovia ale doteraz podľa Reuters len na iné sociálne siete umiestnili video prototypu.