Facebook a Instagram prichádzajú s platenými verziami bez reklám

Facebook a Instagram prichádzajú s platenými verziami bez reklám

Americká internetová spoločnosť Meta Platforms ponúkne používateľom v Európe v súlade s reguláciou EÚ platené verzie sociálnych sietí Facebook a Instagram bez zobrazovania reklám. Firma o tom dnes informovala na svojom blogu. Agentúra Reuters uviedla, že Meta sa pomocou tohto zámeru pokúša obísť únijné predpisy, ktoré by mohli obmedziť jej schopnosť prispôsobovať reklamy používateľom bez ich súhlasu a poškodiť jej hlavný zdroj tržieb.

 Ponuka platí pre užívateľov z EÚ, Švajčiarska a krajín Európskeho hospodárskeho priestoru, ktoré okrem únijných štátov zahŕňajú Island, Nórsko a Lichtenštajnsko. Pri používaní služby z webového prehliadača bude mesačné predplatné 9,99 eura, pre užívateľov chytrých telefónov a tabletov s operačnými systémami Android a iOS to bude 12,99 eura.

Ponuka voľby medzi bezplatným variantom s reklamami a plateným predplatným bez nich by mohla viesť k tomu, že sa používatelia rozhodnú pre prvý variant. To by Mete pomohlo vyhovieť predpisom bez toho, aby to ovplyvnilo jej aktivity v oblasti reklamy.

Základným podnikateľským modelom spoločnosti Meta je už takmer 20 rokov ponuka bezplatných služieb v oblasti sociálnych sietí a predaj reklamy podnikom, ktoré chcú užívateľov týchto sietí osloviť. Európa je podľa denníka Financial Times (FT) pre Metu druhým najlukratívnejším regiónom po Severnej Amerike. Finančná riaditeľka firmy Susan Li v apríli uviedla, že reklama v Európskej únii sa podieľa zhruba desiatimi percentami na celkových obchodných aktivitách podniku.

Írsky úrad pre ochranu osobných údajov (DPC) firme v januári vymeral pokutu 390 miliónov eur za to, že nútila užívateľa akceptovať cielenú reklamu ako podmienku pre používanie siete Facebook. Spoločnosť neskôr uviedla, že má s ohľadom na únijnú reguláciu v úmysle požiadať používateľov v EÚ o súhlas skôr, než umožní firmám zacieliť reklamy.