Apple sa po dvoch desaťročiach lúči s prehrávačom iPod, takto vyzeral na začiatku (FOTO)

Apple sa po dvoch desaťročiach lúči s prehrávačom iPod, takto vyzeral na začiatku (FOTO) Foto: Apple

Americká technologická spoločnosť Apple sa po viac ako dvoch desaťročiach lúči so svojim hudobným prehrávačom iPod. Firma dnes oznámila, že poslednú verziu tohto prístroja – iPod Touch – bude predávať iba do doby, než vyčerpá terajšie zásoby.

"Duch iPodu dnes žije ďalej. Integrovali sme úžasný hudobný zážitok do všetkých svojich produktov," uviedol viceprezident Applu pre celosvetový marketing Greg Joswiak. Apple vyrába napríklad populárne chytré telefóny iPhone, počítačové tablety iPad, chytré hodinky Apple Watch či počítače Mac.

Prehrávač iPod uviedol Apple na trh v októbri 2001, čím spôsobil malú revolúciu. Hudobné prehrávače síce existovali už predtým, prístroj od Applu bol ale prvý, ktorý zjednodušil spôsob synchronizácie medzi osobným počítačom a hudobnými súbormi v digitálnej podobe. Pre firmu bol iPod zároveň prvým úspechom mimo oblasti osobných počítačov.

Prvý iPod, predstavený 23. októbra 2001, zaujal na svoju dobu prekvapivo malými rozmermi. V elegantnom tele o veľkosti balíčka kariet sa skrýval pevný disk s kapacitou piatich gigabajtov, ktorý mohol prehrávať až 1000 skladieb. Na ovládanie prístroja slúžilo koliesko umiestnené na čelnej strane a na rozdiel od neskorších verzií, kde tento prvok fungoval podobne ako touchpad pri notebookoch, mal čisto mechanické ovládanie.

Aj napriek pomerne vysokej predajnej cene 399 dolárov sa iPod trafil do čierneho. Jeho popularita s každou ďalšou generáciou rástla, hoci sa objavili aj kritické hlasy, ktoré tvrdili, že ide o predražené zariadenie s obmedzenými funkciami a iba priemernou kvalitou reprodukcie. Hranicu jedného milióna predaných kusov iPod prekonal už v júni 2003. V rovnakom roku Apple predstavil svoju platenú internetovú službu na sťahovanie hudby iTunes, čím ešte zvýšil popularitu iPodu.

V roku 2007 však Apple uviedol na trhu chytrý telefón iPhone, ktorý sa ihneď zaradil medzi najvážnejších konkurentov iPodu. Predaj iPodov postupne klesol natoľko, že Apple prestal poskytovať presné údaje o tržbách z predaja týchto prístrojov vo svojich finančných výkazoch. Apple už dlho predpovedal, že iPody sa postupne vytratí, pretože stále viac ľudí si kupuje iPhony alebo ďalšie inteligentné telefóny, ktoré sú schopné prehrávať hudbu.