Hackeri USA vykonali útočné operácie na podporu Ukrajiny, povedal americký generál

Hackeri USA vykonali útočné operácie na podporu Ukrajiny, povedal americký generál Ilustr. foto: Reprofoto EP

Spojené štáty v reakcii na ruskú inváziu kybernetickej vykonávajú operácie na podporu Ukrajiny, povedal v rozhovore s televíziou Sky News šéf veliteľstva americkej armády pre kybernetické otázky. Operácie armádnych hackerov podľa neho pokrývajú "celú škálu" týchto aktivít vrátane "ofenzívnych". Biely dom odmietol, že by takýto postup bol v rozpore s výrokmi prezidenta Joea Bidena o snahe vyhýbať sa priamej konfrontácii s Ruskom.

"Vykonali sme sériu operácií, naprieč celou škálou. Ofenzívne, defenzívne... informačné operácie," povedal generál Paul Nakasone. Podľa Sky News ide o prvé oficiálne potvrdenie toho, že USA sa v nadväznosti na vypuknutie vojny angažujú v hackerských útokoch na podporu napadnutej krajiny. Ruský prezident Vladimir Putin pred niekoľkými dňami vyhlásil, že jeho krajina čelí koordinovanej "kybernetickej agresii" rôznych krajín.

Americkí predstavitelia aj experti v posledných rokoch opakovane pripisujú útoky na ciele v USA ruským hackerom, informácie o reakciách Washingtonu na tieto udalosti sú však veľmi zriedkavé. Ani v prípade aktivít na podporu Ukrajiny podrobnosti nie sú jasné, Nakasone iba uviedol, že sa odohrávali pod dohľadom civilných zložiek USA a na základe politiky vypracovanej na ministerstve obrany.

"Mojou úlohou je poskytnúť ministrovi obrany a prezidentovi sadu možností, takže toto tiež robím," povedal generál bez toho, aby spomínané možnosti popísal.

Vyjadrenie prichádza v čase stupňujúcej sa vojenskej pomoci Ukrajine zo strany Washingtonu. Prezident Biden oznámil, že v novej várke zbraní pre ukrajinskú armádu budú aj raketové systémy HIMARS, ktoré môžu presne zasahovať ciele vzdialené až 80 kilometrov. Americká administratíva však od začiatku konfliktu uisťuje, že sa chce vyhnúť priamemu stretu s Rusmi.

"Nie, nie je. My to tak nevidíme," reagovala dnes hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová na otázku reportéra, či vykonávanie útočných kybernetických operácií nie je v rozpore s opakovanými vyjadreniami ohľadom úlohy USA vo vojne. "Odpoveď skrátka znie nie," pokračovala hovorkyňa, podľa ktorej vláda bude pokračovať v podpore ukrajinskej obrany.