Zásah z požiaru v Českom Švajčiarsku začali hasiči streamovať pre verejnosť (VIDEO)

Zásah z požiaru v Českom Švajčiarsku začali hasiči streamovať pre verejnosť (VIDEO) Foto HZS ČR

Hasiči dnes začali streamovať zásah pri požiari v Českom Švajčiarsku aj pre verejnosť. Dronové prenosové vozidlo, ktoré situáciu monitoruje, má za úlohu na diaľku informovať štáb veliteľa zásahu v zbrojnici v Hřensku o situácii v okolí rozhľadne Janov. ČTK to povedal Jiří Studnička z pracoviska komunikácie Generálneho riaditeľstva hasičského záchranného zboru. Stream môžu ľudia sledovať na youtubovom kanáli hasičov.

 "Sme na rozhľadni Janov, kde je umiestnené dronové prenosové vozidlo, ktoré monitoruje celý zásah a dokáže do štábu prenášať obrazové informácie, ktoré budeme streamovať aj verejnosti," povedal Studnička. "Toto je prvé streamovanie zásahu pre verejnosť," podotkol.

Vozidlo má v dva drony, ktoré môžu situáciu monitorovať. Oba prístroje sú vybavené termokamerou a jeden z nich je vybavený kamerou, ktorá dokáže preniesť detail udalosti na veľmi veľkú vzdialenosť. Špeciálnu techniku ​​poskytol hasičský záchranný zbor Karlovarského kraja, auto je jediné svojho druhu v ČR.

Ľudia prostredníctvom niekoľkých kamier môžu sledovať východný smer, kde sa nachádzajú obce Mezná a Kamenická stráň, severozápadný smer, kde je Hřensko a severovýchodný smer s Pravčickou bránou.

Hovorca generálneho riaditeľstva hasičov Tomáš Pořízek ČTK povedal, že pôvodne bol prenos určený pre veliteľa zásahu. Nakoniec sa ale podľa neho hasiči rozhodli, že prenos sprístupnia verejnosti, a to okrem iného aj preto, aby odradili ľudí od toho, aby sa jazdili na zasiahnuté miesta pozrieť osobne.

Pri požiari hasiči zasahujú od nedeľného rána, od utorkového večera udržujú hranice požiaru v národnom parku České Švajčiarsko na ploche o veľkosti päť krát dva kilometre, teda na 1000 hektároch. Pri požiari na mieste zasahuje takmer 500 hasičov, ďalší ich postupne striedajú. Nasadené sú aj dve lietadlá a sedem vrtuľníkov. Vo štvrtok sa pridajú k zásahu aj dva špeciálne lietadlá Canadair z Talianska.