Tweet o smrti Alžbety II. ukazuje zmenu v komunikácii kráľovskej rodiny

Tweet o smrti Alžbety II. ukazuje zmenu v komunikácii kráľovskej rodiny

Skutočnosť, že britská kráľovská rodina si pre oznámenie o smrti kráľovnej Alžbety II. ako prvý kanál zvolila Twitter, dokladá, ako hlboko sa zmenil jej prístup ku komunikácii, napísala agentúra Bloomberg. Tento posun bol podľa nej viditeľný najmä v posledných rokoch, keď sa z Windsorov, známych svojou okázalosťou a dodržiavaním tradičných postupov, stali šikovní používatelia sociálnych sietí.

Nový kráľ Charles III. a jeho manželka Camilla okrem twittera pravidelne používajú facebook.

Bloomberg uvádza, že vo štvrtok o 17:30 SELČ dostala informáciu o kráľovninej smrti britská premiérka Liz Trussová, o 19:30 SELČ potom s touto skutočnosťou kráľovská rodina prostredníctvom svojho účtu na twitteri @RoyalFamily oboznámila svetovú verejnosť. Oznámila, že "kráľovná pokojne zomrela na zámku Balmoral". O minútu neskôr potom na tejto sociálnej sieti zverejnila vyhlásenie Buckinghamského paláca britská agentúra Press Association, o ďalšiu minútu neskôr to isté na twitteri urobila verejnoprávna stanica BBC. O 20:04 SELČ potom Buckinghamský palác na tejto sociálnej sieti vydal vyhlásenie kráľa Charlesa na smrť svojej matky.

Tweet kráľovskej rodiny doplnil celý rad zvyklostí sprevádzajúcich úmrtie panovníka. Pre prípad skonu Alžbety II. existovali prísne strážené plány už desiatky rokov. Denník The Guardian v roku 2017 napísal, že o smrti kráľovnej Buckinghamský palác najskôr informuje britského premiéra alebo premiérku prostredníctvom hesla "London Bridge is down", potom má oznámenie zároveň dostať Press Associaton a svetové médiá.

Bloomberg píše, že tweet z účtu kráľovskej rodiny, ktorý preposlalo skoro 960-tisíc užívateľov a 2,3 milióna ho označilo "like", bol prvým krokom v desaťdňovom období smútku, na konci ktorého bude kráľovnin pohreb vo Westminsterskom opátstve.