Extrémista Slovakbro dostal 6 rokov väzenia

Extrémista Slovakbro dostal 6 rokov väzenia Ilustr. foto: ZVJS

Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR a obvineným vystupujúcim v online priestore pod prezývkou "Slovakbro".

Práve na tohto extrémistu odkazoval vo svojom manifeste útočník zo Zámockej, ktorý zavraždil dvoch ľudí.

„Obvinený bol uznaný vinným zo spáchania zločinu niektorej formy účasti na terorizme a viaceré trestné činy extrémizmu, za čo mu bol uložený úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 6 rokov a trest prepadnutia veci.“ oznámil dnes Úrad špeciálnej prokuratúrySR.

Extremistu s krycím názvom Slovakbro zadržala NAKA v spolupráci so zložkami Polície ČR už v máji a to aj vďaka informáciám od americkej FBI.

Ide o 22 ročného občana Slovenskej republiky. Podľa zistení polície mal sympatizovať s neonacistickou alternatívnou krajnou pravicou, presadzujúcou ideológiu militantného akceleracionizmu a kultúry SIEGE. Obvinený mal vystupovať v kybernetickom prostredí medzinárodnej krajnej pravice práve pod prezývkou SLOVAKBRO.

Podľa webu Aktuality.sk mladík sa ku všetkým skutkom priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Teraz rozhodol Špecializovaný trestný súd. Mladému mužovi vymeral šesť rokov väzenia s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia veci.

Slovabro mal podľa polície verejne podnecovať na zvrhnutie demokratického politického systému cestou subverzných a sabotážnych činností ale aj aktov terorizmu. Mal uverejňovať a zdieľať fotografie glorifikovaných „bielych“ teroristov. Verejne im mal prejavovať svoje sympatie a ich teroristické činy schvaľovať. Uverejňovať mal tiež návody a schémy na výrobu improvizovaných chladných zbraní, ale aj na domácu výrobu automatických strelných zbraní vyrobených v kombinácii so súčastí vytlačiteľných na 3D tlačiarni a podomácky upravených kovových súčastí. Zverejňovať mal ďalej návody a schémy na výrobu výbušnín a mín, ako aj príspevky s návodmi na sabotážne útoky. Dopustiť sa mal aj niekoľkých trestných činov extrémizmu.

Denný režim mladíka, ktorý poľa Aktualít šíril extrémizmus z internátnej izby, sa začínal prebudením s odhodlaním zničiť Izrael a obnášal okrem studenej sprchy, cvičenia a pitia kakaa aj popieranie holokaustu či podporu terorizmu na Telegrame.

Sudcom pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku bol vzatý do väzby už v máji. Až vo väzbe sa 22-ročný muž dozvedel o tom, že sa útočník zo Zámockej vo svojom manifeste odvolával aj na neho. „Mrzí ho to. Čas sa žiaľ, nedá vrátiť späť," povedal podľa Aktuality.sk jeho advokát.