Rusko umiestnilo majiteľa Facebooku na zoznam extrémistických organizácií

Rusko umiestnilo majiteľa Facebooku na zoznam extrémistických organizácií Ilustr. foto: Facebook Vladimír Putin

Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo americkú technologickú spoločnosť Meta Platforms na zoznam extrémistických organizácií, napísala dnes agentúra TASS. Meta je majiteľom sociálnych sietí Facebook a Instagram či komunikačnej služby WhatsApp.

Už tento rok v marci ruský súd označil firmu Meta za extrémistickú organizáciu a zakázal v Rusku prevádzku sociálnych sietí Facebook a Instagram. Meta sa proti verdiktu odvolala, v júni však súd jej odvolanie zamietol.

Na rozhodnutie moskovského súdu sa teraz v súvislosti so zaradením Mety na zoznam extrémistických organizácií odvoláva aj ruské ministerstvo spravodlivosti na svojich webových stránkach.

Na vlastný zoznam teroristov a extrémistov potom následne v októbri Metu umiestnil ruský úrad Rosfinmonitoring, ktorý má na starosti boj proti praniu špinavých peňazí a proti financovaniu terorizmu.

Moskva zakázala prístup k západným sociálnym sieťam vrátane Instagramu a Facebooku v súvislosti so svojím vpádom na Ukrajinu a v reakcii na protiruské sankcie, ktoré Západ po invázii na Rusko uvalil.